Шансовете на проекта Folding@Home да изиграе значима роля за намирането

...
Шансовете на проекта Folding@Home да изиграе значима роля за намирането
Коментари Харесай

Хора от цял свят даряват изчислителна мощ за борба с коронавируса

Шансовете на плана Folding@Home да изиграе значима роля за намирането на ваксина наподобяват огромни, считат медици

Проектът Folding@Home е образец за силата на човешката взаимност и единност
(снимка: Folding@Home)

Биомедицинският проучвателен план Folding@Home към този момент употребява повече изчислителна мощ от най-мощните суперкомпютри в света. Замислен в Станфорд, това е план за разпределени калкулации, който употребява дарена процесорна мощ от домашните лични компютри на хора по целия свят за решение на биомедицинска задача – търсене на лек за Covid-19.

Откакто бе разгласен преди няколко седмици, планът усили ресурсите си няколко пъти. Според страницата със статистически данни на Folding@Home, той към този момент употребява обща изчислителна продуктивност от над 1,5 екзафлопа (1 500 000 000 000 000 000 интервенции с плаваща запетая в секунда), което надминава изчислителната дарба даже на най-мощните суперкомпютри на планетата.

За да добием визия за този капацитет, можем да се сетим за неотдавнашното известие на IBM, че компанията работи с американското министерство на енергетиката и други ведомства, с цел да комбинира изчислителната мощност на няколко суперкомпютъра (отново за битка с коронавируса). Инициативата употребява 16 от най-мощните суперкомпютри в света. Сред тях са и тези, ръководени от MIT и NASA.
още по тематиката
В последна сметка обединеният им потенциал е 330 петафлопа за изчисленията, свързани с Covid-19. Това е единствено 0,33 екзафлопа, т.е. по-малко от четвърт от това, на което Folding@Home към този момент е кадърен.

Фактът, че планът е в положение да генерира такова колосално количество изчислителна мощ, употребявайки свободното време на главните и графичните процесори на домашни компютри от целия свят, е доказателство за това какъв брой огромен публичен интерес е привлякло начинанието.

Според HotHardware, към 98 петафлопа е била силата на плана Folding@Home към началото на март. Това значи, че самодейността е набрала скорост и е постигнала повече от 15-кратно нарастване на дарените запаси, откогато е оповестено началото на проучванията, свързани с ковид.

Този напредък на опциите на Folding@Home е подсилен от ресурсите на някои огромни сили в света на компютърните калкулации. Сред тях са компании като Ubisoft и Nvidia, а също и общности като Linus Tech Tips и гейминг-общността на Reddit.

Това разреши на плана да добави голям изчислителен запас: геймърите нормално имат доста мощни компютри, тъй като за техните обичани игри нормално е нужна мощна графична карта. В случая това се оказва доста удобно за осъществяването на разпределените калкулации, които Folding@Home изисква.

Какво следва? Крайната цел на потреблението на цялата тази изчислителна мощ е да се помогне за създаване на ваксина против Covid-19 посредством моделиране на държанието на протеините на вируса, отбелязва Vice. Д-р Грег Бауман, шеф на Folding@Home, разгласява в обществените медии образец по какъв начин тъкмо работи системата.

В своята 20-годишна история Folding@Home към този момент се радва на обилие от проучвания, които са тествани и оценени от научната общественост и подплатени със съответните рецензии. При това достиженията му са факт без голямата „ огнева мощност ”, която в този момент е разполагаем на учените. Затова медиците считат, че възможностите планът да изиграе значима роля за намирането на коронавирусна ваксина наподобяват огромни.

Независимо от това дали съответната самодейност ще реализира стремежи краен резултат, сегашните благоприятни условия на плана са положително увещание за силата на човешката взаимност и единност.

Хората от целия свят, които подаряват хардуера на елементарния си домакински компютър за сходна добра идея, са в действителност основателите на мрежа за разпределени калкулации, която е над 10 пъти по-мощна от най-мощния суперкомпютър в света.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР