Шансовете на президента на Аржентина Маурисио Макри да бъде преизбран

...
Шансовете на президента на Аржентина Маурисио Макри да бъде преизбран
Коментари Харесай

Аржентинските финансови пазари се сринаха след първичните избори

Шансовете на президента на Аржентина Маурисио Макри да бъде избран отново понижиха доста.

25%
поевтиня песото по отношение на $

30%
се намали цената на водещия борсов показател в Буенос Айрес

Понеделникът се оказа черен за аржентинските финансови пазари, откакто опозиционният претендент Алберто Фернандес завоюва с изненадващо огромна преднина първичните избори за президент в неделя над десния настоящ държавен глава Маурисио Макри. Страхът на вложителите от фрапантна смяна на икономическата политика на страната докара до разпродажби на фондовата борса и срив на локалната валута с 25% по отношение на $.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Резултатите от изборите са мотив за съществено подозрение дали Макри ще бъде избран отново на вота в края на октомври. Мнозина от анализаторите определяха изборите в неделя като референдум за мъчителните стопански промени на Макри, отбелязва CNBC. Той даде обещание да продължи метода си на ръководство, основано на строги икономии, в случай че бъде избран отново през октомври. Той обаче получи поддръжката на 32.1% от гласоподавателите, а Фернандес – на 47.7%.

Повсеместен срив

Водещият показател на Аржентинската фондова борса се срина с над 30% в понеделник, а песото изтри 25% от цената си и пропадна до 59 за $ при започване на търговията. За съпоставяне в петък локалната валута се търгуваше на равнище от 45.25 за $. Според трейдъри, представени от Reuters, по-късно денем песото е спаднало до 65 за $ или 30.3%.

Резултатът от изборите докара и до намаляване на цената на деноминираните в евро облигации на Аржентина с близо 9 цента, сочат данните на организацията. Доходността по книжата, която се движи назад на цената, набъбна съвсем с 3%.

Акциите на компанията за финансови услуги Grupo Financiero Galicia, която е с пазарна капитализация от 2.5 милиарда $, изгубиха 60% от цената си. Всички банки бяха наранени съществено, както и строителните компании и тези за инфраструктурни услуги.

От най-голямата банка в страната - Banco de la Nación Argentina, предвидиха, че Аржентинската централна банка може да увеличи главните лихвените проценти в опит да ограничи пропадането на валутата. Има обаче опасения, че това ще докара до паническа реакция на пазарите.

Според Химена Бланко от консултантската компания никой - даже и най-оптимистичните последователи на Фернандес, не са очаквали този резултат. " Пълен потрес за двете страни ", споделя Бланко пред CNBC, наблягайки, че съвсем всички анкети са планували доста по-малка разлика сред двамата водещи претенденти. " Най-важното нещо, което би трябвало да научим, е, че аржентинците не желаят строги икономии ", отбелязва тя.

Минимални шансове

Мнозина анализатори чакаха първичните избори да бъдат тест по какъв начин аржентинците одобряват мъчителните стопански промени на Макри. Отвореният към бизнеса президент беше заречен да продължи с тях, в случай че получи задоволителна поддръжка през октомври.

Макри се надяваше последните сигнали за възобновяване на стопанската система да са задоволителни да получи поддръжката на гласоподавателите във втората по величина страна в Южна Америка и да продължи да се придържа към програмата си макар високата инфлация от 55% и икономическите компликации. Въпреки това, анализаторите към този момент считат, че възможностите на Макри за преизбиране на изборите на 27 октомври наподобяват все по-малки.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР