Шансовете на Молдова да влезе в ЕС явно ще са

...
Шансовете на Молдова да влезе в ЕС явно ще са
Коментари Харесай

Макрон даде надежди на Молдова за ЕС, но с условия

Шансовете на Молдова да влезе в Европейски Съюз очевидно ще са повлияни от съветската инвазия в прилежаща Украйна и от подбудената от това неустойчивост за района, сподели френският президент Еманюел Макрон, по време на визитата си в Кишинев, съобщи ДПА.

Той уточни, че в случай че обстановката не беше изключителна, Молдова евентуално нямаше да има късмет да се причисли към съюза, само че означи, че съветското навлизане е трансформирало метода, по който в този момент се гледа на молдовското участие в Европейски Съюз. В същото време Макрон сподели, че не трябва разширението на Европейски Съюз да се възприема като единствения метод да се внесе непоклатимост в Европа.

Молдова следи напрегнато развиването на събитията след съветското навлизане в Украйна. Москва ненапълно оправда дейностите си с нуждата, както тя твърди, да помогне на сепаратистките групировки на етническите руснаци в Източна Украйна. През последните седмици съветски представители дадоха да се разбере, че желаят, завладявайки украинска територия, за основат сухопътен кулоар до Приднестровието, част от Молдова, следена от сепаратисти, подкрепяни от Москва.

Макрон увери Кишинев, че налагайки наказания на Русия, западните страни се пробват да сложат завършек на войната. Но предизвести, че когато пристигна време, участието на Молдова в Европейски Съюз ще бъде съпроводено с осъществяване от нея на избрани условия. Надявам се да можем да дадем явен отговор по въпроса за участието. Почти несъмнено е, че ще има условия, преди този развой да може да продължи, съобщи той.

Макрон приказва и за концепцията си за основаване на нов европейски политически съюз, фокусиран върху сфери като силата, свободното пътешестване и инфраструктурата. Според неговата визия страните, на които им следва по-дълъг път към Европейски Съюз, биха могли да се включат в сходно обединяване.

Съобщавайки за визитата на Макрон в Кишинев и диалозите му с проевропейската молдовска президентска Мая Санду, телевизия "Франс 24 " акцентира на изказването на френския водач, че желанието на Молдова за присъединение към европейското семейство е законно.

Молдова дружно с Украйна и Грузия подадоха молби за участие в Европейски Съюз след съветската инвазия и чакат отговор на молбите си, който евентуално ще бъде даден на Европейския съвет на 23 и 24 юни.

Макрон похвали напредъка, реализиран от Молдова през последните десетилетия по отношение на нейните европейски упоритости, и приветства самодейността на молдовското държавно управление за подсилване на армията.Той сподели, че желае Европейският съвет да може да изпрати положително и ясно обръщение за кандидатурата на Молдова.

"Не желая да върша прогнози по отношение на това решение. Моята роля е по-скоро да изградя консенсус в качеството ни страна ротационен ръководител на този Европейски съвет ", сподели Макрон, представен от профилираното френско финансово издание "Бурсорама ".

От своя страна президентката на Молдова Санду уточни, че страната й разчита на помощта на Франция да си върне парите и имуществото, което е било откраднато и изнесено от Молдова.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР