Шансовете на Герт Вилдерс да състави правителство на мнозинството в

...
Шансовете на Герт Вилдерс да състави правителство на мнозинството в
Коментари Харесай

Центристката партия в Нидерландия напусна преговорите за кабинет

Шансовете на Герт Вилдерс да сформира държавно управление на болшинството в Нидерландия получиха сериозен удар, откакто един от тримата евентуални сътрудници на крайнодесния водач ненадейно се отдръпна от съдружните договаряния, базирайки се на опасения по отношение на обществените финанси.


Вилдерс, чиято Партия на свободата (PVV) шокира Европа, като приключи преди всичко на изборите през ноември предходната година, съобщи в платформата X, че е " необикновено отчаян " от решението на Новия обществен контракт (NSC) да разгласи, че е " завършил " с сегашния кръг от договаряния.

Лидерът на центристката партия Питер Омцигт не изключи опцията да окаже парламентарна поддръжка на държавно управление на малцинството, само че наподобява изключи всякаква опция за публично присъединение към хипотетичната дясна коалиция, заяви публичната телевизия NOS.

Нидерландските медии оповестиха, че Омцигт, някогашен народен представител от Християндемократическата партия, който водеше акция за " положително ръководство " и " правене на политика по друг метод ", е бил шокиран от поверителни сведения за положението на обществените финанси.

" НСК не има намерение да дава обещания на холандския народ, за които към този момент знае, че са празни и че не могат да бъдат изпълнени от идващото държавно управление ", съобщи той в писмо до членовете на партията. " Замъците във въздуха не са основа за несъмнено битие ".

Роналд Пластерк, някогашният министър, който работи като медиатор в договарянията, към този момент уточни финансите като главен препъни камък, откакто стопански специалисти предизвестиха, че новата коалиция ще би трябвало да откри 17 милиарда евро за структурни съкращения на разноските.

Партията на Вилдерс завоюва шокиращо 37 места на изборите, само че надалеч не доближиха 76 места, нужни за болшинство. Предпочитаната от него коалиция беше с NSC, която завоюва 20 места, с аграрната партия BBB (7 места) и с дясноцентристката партия VVD (24 места).

Крайнодесният водач към този момент беше заречен да се откаже от антиконституционните ограничения в манифеста си, като да вземем за пример възбраните на джамиите и Корана, както и от предложенията, отхвърлени от евентуалните му сътрудници, като да вземем за пример референдума " Нексит " за овакантяване на Европейски Съюз.

Без НСК обаче Вилдерс наподобява няма късмет да сформира държавно управление на болшинството. " Нидерландия желае този кабинет, а в този момент Омцигт хвърля кърпата, до момента в който до през днешния ден към момента водехме договаряния. Изобщо не го разбирам ", сподели той. Ако никоя композиция от партии не успее да се споразумее за образуване на коалиция, допустима е алтернатива за нови избори - макар че съгласно социологическите изследвания поддръжката за PVV е повишена от ноември насам./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР