Шансовете, че Япония ще влезе в рецесия през следващата фискална

...
Шансовете, че Япония ще влезе в рецесия през следващата фискална
Коментари Харесай

Япония я грози рецесия заради търговската война на САЩ и Китай

Шансовете, че Япония ще влезе в криза през идната фискална година, са се нараснали през последните три месеца, поради напън от международния стопански спад и комплицираните търговски връзки сред Съединени американски щати и Китай, сочи изследване на Reuters.

Икономистите от допитването настояват, че Япония евентуално ще успее да избегне рецесията през годината, започваща през април. Икономиката ѝ ще нараства с 0,8%, само че прогнозата е нестабилна.

Това е неприятно за проектите на премиера Шиндзо Абе, който желае да усили налога върху продажбите до 10% от 8% през октомври, с цел да се оправи с разрастващите се обществени разноски, защото популацията на страната остарява.

Япония усеща непрякото въздействието на комерсиалната война на Съединени американски щати и Китай, тъй като прави съоръжение и консумативи, употребявани от китайските производители на полупроводници, мобилни телефони и други артикули.

Последните данни демонстрират, че растежът на износа на Япония се забави съществено ноември, защото доставките за Съединени американски щати и Китай внезапно отслабнаха.

" Търговският спор обезкуражава Китай да прави финансови разноски, което хвърля сянка върху японската стопанска система посредством закъснение на износа на финансови артикули ", споделя Шигето Нагаи, началник на отдела за японска стопанска система в Oxford Economics.

Американският президент Доналд Тръмп съобщи в събота, че има прогрес по постигането на комерсиално съглашение с Китай, само че отхвърли да обмисля анулацията на митата за китайския импорт.

Несигурността към излизането на Англия от Европейския съюз също способства за мрачната вероятност, настояват анализатори.

" Несигурностите във връзка с международната стопанска система не престават, като вероятностите за Брекзеит и въздействията от комерсиалните търкания се материализират върху японската стопанска система, тъй че рисковете се покачиха преди три месеца ", споделя Харуми Тагучи, основен икономист в IHS Markit.

28 от 38 икономисти декларират, че вероятността Япония да попадне в криза през фискалната 2019 година се е повишила спрямо преди три месеца.

Отделно корпоративно изследване на Reuters демонстрира, че доверието измежду японските производители спада за трети следващ месец през януари до най-ниското си равнище от две години, защото опасенията за здравето на международната стопанска система и комерсиалното напрежение се отразяват върху бизнеса.

Абе два пъти отсрочва увеличението на налозите поради стопански проблеми, само че 27 от 39 икономисти настояват, че има най-малко 80% късмет да го извърши в този момент.

Според Абе, няма да се повтори световната финансова рецесия от 2008 година и той ще увеличи налога върху продажбите. Очаква се скоро да вземе дефинитивно решение.

За да отслаби икономическите вреди от мярката, държавното управление възнамерява да предложи данъчни облекчения за коли и домове и да освободи някои артикули от нарастването на налозите.

Очаква се японската стопанска система да се свие с 3% през тримесечието през октомври-декември, когато данъкът ще бъде повишен, предвиждат икономисти. За цялата финансова година тя ще нарасне с 0,8%, демонстрира изследването, а по-късно постепенно се повишава до 0,6% за идната фискална година.

" Поне от икономическа позиция, препоръчаният набор от политически ограничения ще компенсира краткосрочното влияние на нарастването на налога върху продажбите ", декларира Тецуя Иноуе, основен откривател в Nomura Research Institute.

Националният показател на потребителските цени, който изключва резултата от променливите променливите цени на пресните храни, се чака да нарасне единствено с 0,6% за фискалната 2019 година, изключвайки резултатите от нарастването на налозите, след прогнозният напредък от 0,8% за настоящата година до март съгласно анкета.

Очаква се Японската централна банка да понижи прогнозите си за инфлацията на срещата си на 22 януари, оповестяват източници. Спадът на цените на петрола и затъмняващите се световни стопански вероятности усилват провокациите за реализиране на амбициозната цел от 2%.

Централната банка евентуално ще понижи прогнозата си за главната потребителска инфлация до към 1% през фискалната година, започваща през април, от предходните 1,4%.

Много икономисти споделят, че Банката ще стартира да възстановява своята ултра свръхмонетарна политика отсега нататък./money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР