Шансът да се заразим с коронавирус е свързан не само

...
Шансът да се заразим с коронавирус е свързан не само
Коментари Харесай

Самоувереността и параноята са еднакво вредни при пандемия

Шансът да се заразим с ковид е обвързван освен с равнището на защитните ограничения, само че и с метода, по който работи мозъкът ни. Психологът Сергей Ланг описа пред Радио „ Спутник “ за рисковото и безвредно държание по време на пандемия, представен от БГНЕС.
От психическа позиция хората, които се считат за неуязвими, в действителност са от най-уязвимите от заразяване. Ланг изясни, че когато си повтаряте, че вирусът няма да ви засегне, тялото ви стартира да има вяра в това и последователно изключва защитните си механизми.
" Когато човек има вяра, че не може да се разболее, тогава инстинктът за самозапазване стопира да работи. Този човек може да не забележи появяването на рисковите признаци. Дори в случай че подобен човек има признаци на ковид, той може да си каже, че това не е нищо изключително и да не вземе ограничения. Самоувереността, че в никакъв случай нищо рисково не може да ни се случи е рискова ”, сподели психологът.
От друга страна, несъразмерната тревога също не води до нищо положително, съобщи Сергей Ланг.
" Има противоположна страна на монетата - когато хората изпадат в суматоха и параноя. Постоянно се опасяват, че ще се заразят. Някои могат да се самоубедят, че имат признаци на заболяването. Мисълта, че безусловно ще се разболеете работи на психосоматично равнище. Така човек е в непрекъснато положение на стрес, той убива нервната си система и съпротивителните сили на тялото още веднъж понижават ”, изясни психологът.
" Оптималното състояние е да се придържате към рекомендациите, които ни дават лекарите. Трябва да миете ръцете си, да спазвате отдалеченост от други хора и да не мислите непрекъснато за най-лошото. Човек в положение на стрес притегля заболяванията към себе си. Ако желаете да бъдете здрави, мислете за положителното и спазвайте разпоредбите ", поучава психологът Сергей Ланг.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР