Шансът да получиш сърце в България е минимален. Статистиката е

...
Шансът да получиш сърце в България е минимален. Статистиката е
Коментари Харесай

Българинът с две трансплантации: Никога не съм се възприемал като болен

Шансът да получиш сърце в България е най-малък. Статистиката е показателна, за последните 20 година у нас има повече тото милионери, в сравнение с трансплантирани сърца. Това съобщи в ефира на БТВ Георги Пеев, българинът получил късмет за нов живот след две трансплантации - сърдечна и бъбречна.

Журналистът показа, че постоянно е срещал поддръжка от лекарите и в никакъв случай опозиция. "Благодаря им за тяхната работа и професионализъм ", сподели още той.

Освен че е публицист, Георги е и плувец. Признава, че практикува спорта от дребен и откакто се възвръща от тежките интервенции, продължава да спортува. Той е европейски и вицеевропейски първенец в надпревари за хора с трансплантации.

„ Аз в никакъв случай не съм се възприемал като болен човек, по-скоро човек с проблеми. Така пребивавам по-леко, а това се предава и на всички останали”, изясни той.

За девет месеца от 2019 година имаме 2 сърдечни трансплантации и под 10 бъбречни. Много хора няма да дочакат за орган, тъй като системата не работи и се имитира активност. Като причина системата да не работи Пеев уточни неналичието на поредност в институциите.

„ С трансплантации у нас се занимават хора, които не схващат процесите и обособените звена”, счита още той.

За журналиста най-хубавата вест е да няма чакащи пациенти за трансплантация. Животът му се прекатурва през 2011 година След като схваща, че бъбреците му към този момент не действат и му е нужна трансплантация, година по-късно и минути преди да получи късмет за живот, Георги схваща, че сърцето му няма да издържи интервенцията.

"Диагнозата е вирусна дилатативна кардиомиопатия, която постанова сърдечна трансплантация ", изяснява Пеев.

През август 2013 година той получава сърце, с помощта на добрината на една майка, която губи сина си в резултат на мозъчен кръвоизлив. На 24 август, на рождения ден на сина си, в гърдите на Георги затуптява ново, крепко сърце. А 2 години по-късно, получава и нов бъбрек.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР