Шанхай, Токио, Лондон и Париж са най-застрашени от пандемии Средните

...
Шанхай, Токио, Лондон и Париж са най-застрашени от пандемии Средните
Коментари Харесай

Lloyd s Най добрата защита срещу пандемии инвестициите в технологии и застраховане

Шанхай, Токио, Лондон и Париж са най-застрашени от пандемии

Средните стопански загуби от пандемии в 279 градове по света доближават $47 милиарда на годишна база, сочи тазгодишният Индекс за рисковете в градовете (City Risk Index) на Lloyd’s. Тези загуби могат да бъдат минимизирани посредством вложение в технологии, обезпечаващи резистентност против тази опасност.
През тази година се навършват 100 години от най-страшната световна пандемия в историята на човечеството – испанският грип (инфлуенца). След Първата международна война вирулентен вирус на грипа обгръща целия свят, убивайки повече хора в сравнение с самата война. Пандемията продължава от януари 1918 година до декември 1920 година, достигайки разпространяване чак до Арктика и отдалечените островни групи в Тихия океан. Данните за смъртността варират в много необятни граници, от 50 до 130 милиона жертви. При население на Земята по това време от 1,86 милиарда души, сред 3% и 5% умират, 500 милиона (27%) са инфектираните, а бедствието оказва въздействие върху забележителното увеличение на случаите на латентен енцефалит през 20-те години на ХХ век.
По оценка на Световната здравна организация, към 2 млн. души умират поради грипна зараза в Азия през 1957 година Грипна пандемия, тръгнала от Хонконг през 1968 година, убива към един милион души в света.
В прочут смисъл, актуалният свят е даже по-болен от хората, живели единствено век преди нас, тъй като въздушните потоци, както и миграцията на хора и животни, разрешават по-бързо разпространяване на пандемии. Друга сериозна причина за заразяването на големи маси хора е плътността на популацията. Така да вземем за пример, през 2003 тъкмо пренаселеността в Хонконг бе посочена като една от аргументите за толкоз доста потърпевши от SARS (тежък изострен респираторен синдром).
Пандемиите могат да повлияят разрушително на стопанската система на всеки град в света. Даже там, където действат комплицирани здравни системи, трудовите запаси могат да бъдат отслабени и даже изтощени до краен лимит поради заразни заболявания.

Според Индекса на градския риск на Lloyd’s, високата компактност на популацията в доста азиатски градове способства възприемчивостта на хората към инфекциозни болести. Ето за какво Шанхай и Токио оглавяват световния рейтинг на показателя с вероятни загуби от към $1,2 милиарда
В Европа най-голям е индикаторът за Лондон, който може да бъде изложен на годишни загуби $885 млн. Второто европейско място заема Париж със загуби от $684 млн.

Властите на някои мегаполиси към този момент търсят метод да противодействат на евентуалната заплаха. През април т.г. Стана ясно, че американският град Маями Бийч във Флорида към този момент преглежда опцията за обезпечаване против такива градски пандемии. Градските управляващи търсят застраховка, която да отбрани налозите, получавани от туристите, в случай че се случи пандемия. След като през 2016 година смъртоносният вирус Зика, провокиран от комари,изплаши туристите, градът желае да покрие човешкия риск от пандемии, както и от урагани.

Рискът от пандемии може да бъде оценен количествето посредством разнообразни катастрофични модели. Анализаторите от AIR Worldwide разгласиха пандемичен модел, който демонстрира, че една модерна версия на испанския грип от 1918 година може да докара до гибелта на 33 млн. души. в света. Все отново цифрана не регистрира напредването на медицината в наши дни. Въпреки това, с цел да се създаде една ваксина и да бъде публикувана, са нужни към шест месеца от момента, когато СЗО разгласи пандемия.
Степента на подготвеност на градовете зависи от това до каква степен добре проведени са публичните им услуги. По данни на СЗО, главният въпрос, който би трябвало да бъде заложен на градските управляващи по целия свят е: имат ли съответни системи за предизвестие при експлоадиране на пандемии, с какъв медицински капацитет разполагат, оптимални ли са ресурсите, които всеки град поддържа, какво е публичното здарвеопазване и има ли информация дали популацията е подготвено по какъв начин да реагира при събития, при които могат да бъдат инфектирани, примерно, до половината от хората в продължение на няколко седмици.
Нов отчет на Международната целева група по имунизациите (IVTF) сочи, че един благонадежден клинически капацитет в страни с ниски и междинни приходи на популацията би бил ключ към превъзмогване разпространяването на епидомии.
Миналата година Световната банка провежда интернационална Коалиция за поддръжка при епидемии. " Инвестициите в клинични проучвания са безпогрешни, - насърчи програмата Тим Евънс, старши шеф и началник на звеното за световна процедура в опазването на здравето в СБ. - Те ще спасят човешки животи, ще подобрят здравето, ще подтикват нововъведенията и ще основат висококачествени работни места, а също по този начин ще укрепят световната сигурност при здравето през цялото време, правейки по този начин живота ни по-безопасен. "
Още по тематиката 08 Юни 2018 | Lloyd’s уточни най-големите застрахователни опасности за София
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР