Шампионската лига – голямата мечта за всеки европейски тим. Или

...
Шампионската лига – голямата мечта за всеки европейски тим. Или
Коментари Харесай

Най-успешните аутсайдери с празни ръце в ШЛ

Шампионската лига – огромната фантазия за всеки европейски отбор. Или най-малкото за неговите почитатели. Едва ли има футболен последовател из Стария континент, който да не мечтае да види трофея с „ огромните уши “ в ръцете на своите любимци. Това са незабравими мигове, каквито – дано бъдем откровени – някои имат привилегията да виждат по-често от други.

В ерата на Шампионската лига (като оставяме настрани нейния предходник КЕШ) няма по-успешен отбор от Реал Мадрид. От ребрандирането през 1992 година до момента „ лос бланкос “ са спечелили 6 трофея, като през предишния сезон 2016/2017 станаха първият отбор сполучливо защитил купата си. Очевидно е, че през актуалната акция „ белия балет “ е тежък любимец и ще гони трети следващ успех и увеличение броя на успехите си оттатък 144.

Футболът е организиран по този начин, че триумфите за един няма по какъв начин да се случат, в случай че доста други не претърпят неуспех. Например Арсенал – да, тази година „ топчиите “ са отвън шампионата на огромните и въпреки всичко си остават тима с най-хубави индикатори във връзка с победи, равни и загуби, който в никакъв случай не печелил ШЛ. Докато тимове от Англия, Испания, Германия, Франция, Португалия и Холандия са успявали да вземат най-ценната купа в европейския клубен футбол, то кои са най-силните представители на страните, които в никакъв случай не са съзирали сходен успех?

Следващият лист е основан на ранглистата на УЕФА, като за победа се присъждат 2 точки, а за еднакъв – 1, като не включват резултатите дотук през сезон 2017/2018.

10. АНДЕРЛЕХТ – 44 точки
12 победи, 20 равни и 40 загуби (голова разлика: -70)
Най-добро показване: втора групова фаза за сезон 1993/1994
Участия в групите на ШЛ: 11

Андерлехт е доминаторът в Белгия със своите 34 шампионски трофеи, само че като се изключат двата полуфинала за КЕШ при остарелия формат, тимът не съумява да направи нещо значимо при 11-те си появи в груповата на ШЛ.

Най-доброто показване на отбора от Брюксел идва през 1994 година, когато стига до втората групова фаза (сама по себе си значеща класиране в топ 8). Там Андерлехт записва две нулеви ремита против бъдещия първенец – Милан на Фабио Капело. Оттогава до момента белгийският гранд наподобява предопределен да не може да прескочи групите.

9. СЕЛТИК – 44 точки
17 победи, 10 равни и 33 загуби (голова разлика: -42)
Най-добро достижение: 1/8-финал (на 3 пъти)
Участия в групите на ШЛ: 9

Селтик се подрежда пред Андерлехт само по голова разлика. Общо взето, може да се твърди, че шотландците са гранд вкъщи, само че новобранец в Европа. Клубът може и да бе клубен първенец на Стария континент за 1967 година, но след измененията, влезнали в действие от сезон 1992/1993, единствено три пъти са прескачали груповата фаза.

Въпреки това „ детелините “ могат да се похвалят с някои запаметяващи се резултати. Един от тях пристигна през 2012 година, когато вкъщи те победиха Барселона с 2:1, и то със единствено 19 % притежание на топката. Шест години по-рано те надиграха Манчестър Юнайтед с 1:0 с помощта на марковия гол от директен свободен удар, който Шунсуке Накамура означи.

8. РЕЙНДЖЪРС – 47 точки
12 победи, 23 равни и 27 загуби
Най-добро достижение: 1/8-финал (загубен против Виляреал поради голове на непознат терен)
Участия в групите на ШЛ: 10

Другият отбор от „ Старата компания “ има зашеметяващи 54 шампионски трофеи на Шотландия, но единствено един път в 26-годишната история на Шампионската лига е прекосявал пресявките на груповата фаза. Това се случи през 2006 година, когато воденият от Алекс Маклийш отбор отстъпи против Виляреал след 3:3 в двата осминафинални мача и по-малко маркирани голове на непознат терен.

Рейнджърс не е играл в евротурнирите от печалното известното им административно изхвърляне в четвърта дивизия през 2012 година.

7. РОЗЕНБОРГ – 56 точки
19 победи, 18 равни и 37 загуби
Най-добро достижение: 1/4-финал (2 пъти)
Участия в групите на ШЛ: 11

Още един тим, който коли и беси в родината си, а се затруднява измежду футболния хайлайф на Стария континент. Преди обичаен участник в ШЛ, Розенборг не се е появявал в групите на шампионата от сезон 2007/2008 насам.

Най-сериозните достижения на скандинавците датират от края на ХХ век. През 1997 година Розенборг губи 1/4-финал против Ювентус, а три години по-късно не съумява да излезе от втората групова фаза, където попада в един поток с отбори като Байерн Мюнхен, Реал Мадрид и Динамо Киев.

Най-значимият резултат на клуба идва по пътя им към топ 8 на Шампионската лига, когато надиграват с 2:1 Милан на Ариго Саки посред „ Сан Сиро “.

6. СПАРТАК МОСКВА – 57 точки
21 победи, 15 равни и 38 загуби
Най-добро достижение: 1/4-финал (на 2 пъти)
Участия в групите на ШЛ: 11

Най-успешният отбор в съветския футбол съумява да се класира цели 8 пъти за групите на ШЛ в първите 10 сезона на шампионата. Запомнящите акции идват през 1996 и 2001 година. В първия случай Нант ги стопира на 1/4-финал, до момента в който пет сезона по-късно московчани не съумяват да прескочат втората групова фаза.

В последно време Спартак загуби много от позициите си, като от 2007 година единствено в два случая съумя да се класира за груповата фаза. ЦСКА Москва и Зенит Санкт Петербург се трансфораха в надалеч по-сериозни имена в шампионата на огромните.

5. ПАНАТИНАЙКОС – 64 точки
23 победи, 18 равни и 33 загуби
Най-добро достижение: 1/2-финал (губи от Аякс с общ резултат 1:3)
Участия в групите на ШЛ: 9

Панатинайкос може да се похвали с 23 победи при 9-те си участия в груповата фаза на шампионата. Гърците бяха същински шлагер през 1996 година, когато се пребориха за място в полуфиналите. Там на пътя им се изправи бъдещия първенец Аякс. Макар балканците да завоюваха първия мач в Амстердам, в последна сметка класата на холандците си сподели думата за крайното 3:1 в общия резултат.

През 2002 година Панатинайкос игра четвъртфинал в шампионата, като взе малко предстояща победа с 1:0 над Барселона в Атина, а голът бе дело на клубната легенда Ангелос Басинас. В реванша каталунците бяха безупречни и надиграха гръцкия тим с 3:1.

4. ШАХТЬОР ДОНЕЦК – 65 точки
26 победи, 13 равни и 35 загуби
Най-добро достижение: 1/4-финал (загуба от Барса през 2010/2011)
Участия в групите на ШЛ: 11

„ Миньорите “ се трансфораха в един от актуалните обичайни участници. Техният дебют в шампионата беше през сезон 2000/2001, а от този момент натрупаха много стаж измежду елита на Европа. Само в два от последните 10 сезона в ШЛ те не съумяха да намерят място в груповата фаза, което споделя задоволително за постоянството и постоянното развиване на клуба.

Само един път Шахтьор съумя да стигне до четвъртфиналите на шампионата. През 2010/2011 украинците имаха малшанса да срещнат Барселона на Хосеп Гуардиола, който ги унищожи с 6:1 при общия резултат.

3. ГАЛАТАСАРАЙ – 80 точки
27 победи, 26 равни и 51 загуби
Най-добро достижение: 1/4-финал (загуба от Реал Мадрид през 2012/2013)
Участия в групите на ШЛ: 14

Галатасарай е най-успешният отбор в Шампионската лига, като изпреварва своите истанбулски противници Фенербахче и Бешикташ. При остарелия формат на шампионата „ сараите “ на два пъти доближават втората групова фаза, а в новата история имат четвъртфинал през 2013 година, в който Реал Мадрид надвива с общ резултат 5:3.

Легендарният нападател Хакан Шукур е техният рекордьор по голове в ШЛ, отбелязвайки 22 пъти в шампионата по време на трите си престоя в клуба. Шукур се разписва и при една от най-известните победи на Галатасарай, като с негов гол от дузпа турците съумяват да осъществят поврат против Барселона на Христо Стоичков и Ромарио през 1994/1995.

2. ДИНАМО КИЕВ – 85 точки
29 победи, 27 равни и 53 загуби
Най-добро достижение: 1/2-финал (загубен против Байерн Мюнхен през 1998/1999)
Участия в групите на ШЛ: 16

Динамо Киев е рекордьор по трофеи на Украйна с 26 шампионски трофея, а в това време най-често показва родината си в Шампионската лига.

Най-впечатляващото си показване източноевропейският гранд реализира през 1998/1999, когато е предвождан от младия Андрий Шевченко. В четвъртфиналите киевчани подчиняват не кого да е, а Реал Мадрид с победа 2:0 вкъщи и еднакъв 1:1 в Испания. На идната стъпка те се изправят против Байерн, пред който не скланят глава вкъщи със популярно 3:3, само че загубата с 0:1 в Мюнхен е това, което им коства отпадането.

1. ОЛИМПИАКОС – 96 точки
38 победи, 20 равни и 52 загуби
Най-добро достижение: 1/4-финал (загубен от Ювентус през 1998/1999)
Участия в групите на ШЛ: 17

Олимпиакос фактически е най-успешният отбор в Шампионска лига, който идва от страна без нито един трофей от шампионата. Гръцкият исполин заема влиятелното 17-о място във безконечната класация на УЕФА.

Най-успешната акция за балканците е през сезон 1998/1999 година, когато Ювентус ги отстранява с общ резултат 3:2 в 1/4-финалите. За да доближи до този стадий Олимпиакос излиза като победител от група А, където се намират отборите на Аякс, Порто и Динамо Загреб.

Към своите 44 шампионски трофеи на Гърция отборът може да се похвали с някои доста съществени „ скалпове “ в ШЛ през годините, които помнят триумфи в групите над Реал Мадрид, Юве и Арсенал.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР