Шампионите на Висшата лига Манчестър Сити са направили опит да

...
Шампионите на Висшата лига Манчестър Сити са направили опит да
Коментари Харесай

Манчестър Сити се е опитал да заобиколи правилата за Финансовия феърплей

Шампионите на Висшата лига Манчестър Сити са създали опит да заобиколят разпоредбите на Финансовия феърплей, откакто са разрешили на спонсора им Абу Даби да прави финансови инжекции, настояват от Der Spiegel. Според немското издание представители на,,гражданите “ са разискали в документи по какъв начин да отстранен недостиг от към 10 млн. паунда. Обвиненията са най-скорошните в така наречен поредност Football Leaks.

Според разпоредбите на Финансовия феърплей, клубовете нямат право да харчат повече в сравнение с печелят от прехвърляния всеки даден сезон и дефицитите би трябвало да паднат до 30 млн. евро предел за три акции. Възпитаниците на Пеп Гуардиола бяха санкционирани с 60 млн. евро от УЕФА през 2014 година тъй като нарушиха тези правила, само че двете страни стигнаха до съглашение между тях, в което клубът ще получи назад 40 млн. евро назад, в случай че съблюдава правилника.

Der Spiegel напомня, че Сити са били доста близо до нарушаването на разпоредбите за Финансовия феърплей през 2013 година, когато отборът не съумя да отбрани купата си във Висшата лига. Според изданието, основният финансов шеф на,,небесносините “ Хорхе Кумилас е написал тогава в мейл следното:,,Ще имаме недостиг от 9.9 млн. паунда, с цел да се съобразим с разпоредбите за Финансов феърплей на УЕФА. Този недостиг е провокиран от уволнението на Роберто Манчини. Мисля, че единственото решение ще бъде да използваме доходи от спонсора ни Абу Даби, с цел да покрием големите разноски “, се разкрива в известието на Кумилас. Според Der Spiegel, 10 дни след края на сезона Кумилас е оповестил своето решение – спонсорските контракти ще бъдат изменени, като основният сътрудник на Сити Етихад ще заплаща с 1.5 млн. паунда повече, туристическата организация Абу Даби с 5.5 млн. паунда и инвеститорският фонд Аабар с 0.5 млн. паунда.

Всички спонсори стартират да работят като че ли договорката е била осъществена при започване на сезона. Когато Кумилас е попитал своя сътрудник Саймън Пиърс дали могат да трансформират датите на заплащанията от спонсорите, той е декларирал:,,Разбира се, можем да вършим каквото си желаяме “. От клуба не пожелаха да разясняват изказванията на Der Spiegel. Ако клубовете могат да потвърдят, че приходите идват от спонсори, а не от техните притежатели, тогава те могат да прескачат разпоредбите за Финансовия феърплей. Някои от европейските противници на Сити в лицето на Байерн Мюнхен и Атлетико Мадрид към този момент се оплакаха от сходна опция.

В петък френският уебсайт за проверяваща публицистика Mediapart излезе с изказване, че Джани Инфантино – сегашният президент на ФИФА, който по това време бе общоприет секретар на УЕФА, непосредствено е преговарял за съглашението с Манчестър Сити за редуцирането на санкцията през 2014 година.

Уебсайтът прибавя, че Инфантино съзнателно е заобиколил управляващите за финансов надзор на УЕФА, като е предложил,,гражданите “ да заплатят парична глоба в размер на 20 млн. евро вместо 60. ФИФА дадоха отговор, че това е опит да се опетни репутацията на президента Инфантино. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР