Шампионът във Формула 3 за 2021 година Денис Хаугер (МП

...
Шампионът във Формула 3 за 2021 година Денис Хаугер (МП
Коментари Харесай

Хаугер триумфира в спринтовото състезание от Формула 2 в Австралия

Шампионът във Формула 3 за 2021 година Денис Хаугер (МП Моторспорт) завоюва своята първа победа за сезон 2023 във Формула 2, откакто завоюва спринтовото съревнование на австралийската писта „ Албърт парк “. За норвежеца това е общо трети успех във второто равнище на моторните спортове след успехите му в Монако и Баку предходната година.

Хаугер стартира конкуренцията от полпозишъна, откакто бе 10-ти в квалификацията през вчерашния ден, направи съвършено тръгване и по-късно бе на практика несмущаван по пътя към успеха. Най-сериозното затруднение пред норвежкия играч пристигна в последните седем тура, когато първо бе изкарана колата за сигурност, а по-късно над пистата стартира и да вали.

Този дъжд обаче се оказа прекомерно къс, а също така засегна единствено първия бранш, което оказа помощ на Хаугер да резервира първото си място след рестарта. Затова спомогна и относително дългият престой на автомобила на сигурността, който направи цели шест тура на трасето преди да се прибере в бокса.

Самата неутрализация на конкуренцията пристигна след случай сред представителя на домакините Джак Дуън (Виртуози) и Хуан Мануел Кореа (Ван Амерсфоорт), след който Дуън остана спрял на четвъртия завой. При излизането на колата за сигурност част от водачите в по-задната част на класирането рискуваха и влязоха в бокса за мокри гуми (във Формула 2 няма интермедия), само че този рикс се оказа губещ, защото дъждът спря още преди рестарта.

При него Хаугер нямаше проблем да задържи зад себе си Джак Крауфорд (Хайтек), който приключи втори. Трети през днешния ден финишира Куш Майни (Кампос), който през цялото съревнование се бореше с Артур Леклер (ДАМС). В последна сметка по-малкият брат на Шарл Леклер остана на четвъртото място, а точки от днешния старт взеха още Зейн Малони (Карлин), Исаак Хаджар (Хайтек) и съотборниците в Према – Оли Беарман и Фредерик Вести. Най-бързия тур през днешния ден записва спечелилият Хаугер, с което той си заслужи и една бонус точка за шампионата.

Лидерът в генералното класиране във Формула 2 след първите два кръга за 2023 година Ралф Бошунг (Кампос) и Енцо Фитипалди (Карлин) изобщо не стартираха в днешното съревнование след произшествия по време на своите опознавателни обиколки. И двамата изгубиха надзор над колите си на влажния асфалт на завои 6 и 7.

В случая на Фитипалди бразилецът се удари в защитната стена и счупи предното си ляво окачване. Бошунг не се удари в стената, само че изгаси колата си и нямаше по какъв начин да стигне до стартовата решетка. За разлика от швейцареца неговият съотборник Майни, който също се завъртя, резервира мотора си в работен режим и зае третата си позиция на стартовата решетка, след което стигна и до подиума.

Въпреки нулата си през днешния ден Бошунг остава отпред в генералното класиране с 33 точки, колкото има и вторият в подреждането Аюму Иваса (ДАМС), който през днешния ден остана отвън точките. Японецът направи цели три прекъсвания в бокса, първо поради спукане гума още първоначално, а по-късно и поради прекосяване към мокрите гуми, преди връщане към сликовете. В последна сметка Иваса финишира 13-ти през днешния ден. На единствено точка зад Бошунг и Иваса е Тео Пуршер (АРТ), който през днешния ден също не взе точки, откакто също рискува с гумите за мокро, само че за разлика от Иваса не се върна към сликовете преди рестарта. Днешният победител Хаугер е четвърти в генералното класиране с актив от 30 точки.

Третият спортен уикенд във Формула 2 приключва на следващия ден с главното съревнование, което ще започва в 4:35 часа сутринта българско време. То ще бъде с дълготрайност от 33 обиколки и ще включва едно наложително влизане в бокса за промяна на гуми. В него от първата позиция ще започва Иваса, който ще подели първия ред на стартовата решетка с Пуршер.

Снимки: Imago

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР