Шампионът Спартак (Москва) и Зенит направиха мача на сезона в

...
Шампионът Спартак (Москва) и Зенит направиха мача на сезона в
Коментари Харесай

Страхотен спектакъл и червено-бял триумф в Дербито на двете столици

Шампионът Спартак (Москва) и Зенит направиха мача на сезона в съветската Премиер лига. " Червено-белите " се постановиха с 3:1 и с цялостна мощ се върнаха в борбата за купата. Александър Самедов, Луис Адриано и резервата Марио Пашалич бяха точни за тима на Масимо Карера, а Доменико Кришито беше прецизен за Зенит.

Питерци към този момент изостават на 6 точки от водача Локомотив (Москва), който се обрисува като главен любимец за златните медали. В оставащите 12 кръга своите шансове за първото място имат още ЦСКА (Москва), Спартак и Краснодар. Всички тези тимове са събрани в 3 точки и малко по-лесна стратегия от " железничарите ".

Мачът през днешния ден беше от голяма стойност освен поради класирането, само че и поради огромната ненавист сред почитателите на двата отбора. По-рано през днешния ден Локомотив инфарктно надделяха новака СКА-Хабаровск и принудиха преследвачите си да се стремят само към трите точки. Спартаковци имаха да си връщат и за разгромната загуба с 1:5 при започване на сезона, когато тимът несъмнено беше надалеч от оптималната си форма и катастрофира в Санкт Петербург.
Наш состав на поединок #СпартакЗенит! #ВпередСпартак! pic.twitter.com/HGIYFKchoI
— FC Spartak Moscow (@fcsm_official) 27 ноември 2017 година Старши треньорът на първенците Масимо Карера направи няколко рокади в състава, който неуместно изпусна успеха против Марибор в Шампионската лига в средата на предходната седмица. Една от тях бе оставането измежду запасите на Ивелин Попов за сметка на Александър Самедов. На десния фланг на отбраната стартира Андрей Ешченко вместо Марко Петкович, а в центъра на защитата Салваторе Бокети си партнираше с Георгий Джикия.

Очаквано, в офанзива започнаха Луис Адриано и Зе Луиш, а звездата Куинси Промес действаше в лявата част на халфовата линия.
Стартовый состав сине-бело-голубых на матч #СпартакЗенит! pic.twitter.com/PgudvdnKqo
— ФК «Зенит» (@zenit_spb) 27 ноември 2017 година Рожденикът Роберто Манчини изненада, като за първи път през сезона пусна измежду титулярите Юрий Жирков. Шанс да стартира дуела получи и Дмитрий Полоз, който бе предпочетен пред представящия се мощно Емилиано Ригони. На пейката остана и Себастиан Дриуси, само че другите трима аржентинци в Зенит - Емануел Мамана, Матиас Краневитер и Леандро Паредес бяха в стартовите 11.

В предни позиции за питерци стартира Александър Кокорин, а някогашният нападател на Спартак Артьом Дзюба беше запаса. По време на загрявката Дзюба беше бурно освиркан от последователите на Спартак.

Двубоят беше под №700 за Зенит в шампионата на Русия, а Куинси Промес записа своя стотен мач за Спартак.

Нагласата и на двата тима си пролича още в началните минути. Нямаше изчакване и дебнене на противника. Напротив - офанзивите следваха една след друга. Футболистите на Зенит като че ли бяха по-спокойно, до момента в който спартаковци на няколко пъти изгубиха топката наоколо до наказателното си поле.

Жирков беше доста деен отляво и пробивите му накараха домакините да му извърнат особено внимание. Удар на Зе Луиш в 9-ата минута мина в рискова непосредственост до гредата, а малко по-късно Спартак означи гол, който беше анулиран. Луис Адриано не овладя добре топката, само че въпреки всичко я добута до Денис Глушаков, който му я върна пред погледа на вратаря Юрий Лодигин и бразилецът опъна мрежата. Страничният рефер към този момент беше вдигнал флага за засада и вярно попадението не беше зачетено.

В 19-ата минута " Откритие Арена " ликуваше. Александър Самедов засече с глава прелестно центриране на Дмитрий Комбаров и прати топката в далечния ъгъл на вратата. Лодигин нямаше никакъв късмет - 1:0 за Спартак.

Не след дълго голмайсторът се поддаде на провокация от страна на Паредес и го блъсна в гърдите. Южноамериканецът театрално се хвана за лицето и се хвърли на терена, само че съдията Виталий Мешков доста добре видя какво се случи и сподели жълти картони и на двамата.

Зенит трябваше да отговори. Напълно незабележимият досега Кокорин напредна на скорост и потърси композиция с Жирков, само че той беше изпреварен тъкмо преди да шутира. В 30-ата минута спартаковци поведоха с 2:0, а голът беше същинска приятност за окото. Атаката стартира от Луис Адриано и мина през Самедов и Зе Луиш, който с пета върна към Луис Адриано, а прецизният удар на някогашния нападател на Милан удвои авана на домакините.

Манчини не се поколеба още в 34-ата минута да извади Краневитер и да пусне в игра надалеч по-офанзивен футболист в лицето на Ригони. Секунди по-късно Зенит върна един гол. След пас на Полоз капитанът Доменико Кришито шутира с всичка мощ, а Самедов несъзнателно отклони топката и попречи на вратаря Александър Селихов да се намеси.

До края на полувремето гостите можеха и да изравнят. Първо Луис Адриано едвам не си вкара автогол в опит да почисти едно центриране от корнер, а в 45-ата минута следващото положително включване на Жирков приключи с подаване към Кокорин, само че той от три метра не уцели празната врата с глава и топката се отби от гредата.

Бясното движение продължи и след почивката. Още на полувремето Самедов беше сменен от Роман Зобнин и това подсказа желанието на Масимо Карера да внесе повече непоклатимост в средата на терена. Зенит обаче уражни сериозен напън и пред Кокорин се откри нов късмет, който съветският национал пропиля. Оставен непокрит в наказателното поле, той насочи болнав изстрел и не затрудни Селихов.

В 52-ата минута стражът на Спартак бе воин за отбора си, като мазета отдалечен удар на Паредес, въпреки че имаше доста неприятна видимост поради хвърлените от бранша зад него димки. В ответната офанзива Промес навърза няколко бранители в синьо, само че се забави и разреши топката да му бъде отнета. Холандецът работи доста по-правилно в 59-ата минута, само че Лодигин отрази удара му от границата на наказателното поле.

Манчини прати Дзюба да загрява, а това накара почитателите на Спартак още веднъж да засипят с обиди тогавашния си любим. Смененият от Дзюба състезател беше десният бек Игор Смолников. В 66-ата минута Луис Адриано беше доста покрай трети гол за " червено-белите ". Той надбяга Мамана, само че в последния миг аржентинецът го спря с превъзходен шпагат.

В 72-ата минута Кокорин стреля добре с глава, само че Селихов внимаваше. Четвърт час преди края Карера предприе още една отбранителна промяна - Марио Пашалич вместо Луис Адриано. Спартаковци към този момент разчитаха единствено на контри и те не бяха по никакъв начин безвредни. При една от тях Мамана със сетни старания спря Зе Луиш.

В заключителната част от дуела нервите надвиха. Реферът небрежно подвигна три жълти картона и един червен - на Фернандо. Халфът на Спартак жестоко фаулира Ригони и остави отбора си с човек по-малко. Зенит обсади наказателното поле на първенците, а оповестените 4 минути добавено време се трансфораха в 8. Спартаковци обаче устояха и даже забиха трети гол за наслада на правилните си почитатели. Негов създател стана Пашалич след брилянтен пас на Зе Луиш. Този път Лодигин беше беззащитен и всичко свърши.

МИНУТА Пожарна охрана МИНУТА
СТАТИСТИКА ОТ МАЧА
КЛАСИРАНЕ
ГОЛМАЙСТОРИ
ПРОГРАМА
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР