Шампионът на Испания и вероятно най-добрият отбор в света към

...
Шампионът на Испания и вероятно най-добрият отбор в света към
Коментари Харесай

Проектът на Манчестър Сити и фамилия Гуардиола, който изненада Реал

Шампионът на Испания и евентуално най-хубавият тим в света все още Реал (Мадрид) загуби с 1:2 посещение си на дебютанта в Примера дивисион Жирона. Успехът на „ червено-белите “ незабавно получи политически отенък, защото Жирона е родният град на каталунския водач Карлос Пучдемон, който организира референдума и разгласи независимостта на региона от Испания. След референдума за самостоятелност точно Жирона беше първият град, който смъкна испанското знаме от формалните институции. Реал (Мадрид) пък постоянно е бил свързван като опора на централната власт на страната. „ Белият балет “ неслучайно е Кралския клуб, а при дългото управление на Франсиско Франко (1936-75 г.) поддържа световноизвестния генералисимус.

 Що за клуб обаче е Жирона? Основан е на 23 юли 1930 година, само че през цялата си история играе най-вече в четвърта дивизия (Терсера дивисион). Има и съществени престои в трета и втора дивизия, само че и изпадане в районните равнища. От сезон 2008/09 беше част от Сегунда дивисион, като първо се утвърди в това равнище на испанския футбол, а в последните три години нападна промоция в елита. Такава беше реализирана с помощта на второто място през предишния сезон.

През лятото на 2017 година, с изключение на спечелването на място за Примера дивисион, в Жирона настъпи и промяна на собствеността. 44,3% от клуба станаха притежание на „ Сити Футбол Груп “ - групировката, която държи в ръцете си Манчестър Сити, Мелбърн Сити, Ню Йорк Сити, Йокохама Маринос и уругвайския Атлетико Торке.  Други 44,3% бяха купени от Пере Гуардиола – братът и сътрудник на мениджъра на „ жителите “ Пеп Гуардиола. Счита се, че двамата нови притежатели са платили общо 7 милиона евро за акциите си. Те не крият желанието си да усилят своя дял в собствеността на клуба до 96%.

Операцията провокира следствие на Футболната асоциация на Англия, която ревизира дали е допустимо управител на футболен тим или неговият сътрудник да вземат участие в собствеността на различен клуб поради спор на ползи. Притесненията бяха, че мениджърът и сътрудникът му може да реалокират играчи от един клуб в различен, с цел да преследват личните си цели. Оказа се, че предписание против такова деяние съществува, само че то се отнася единствено върху собствеността на британски клубове.

Испанската федерация пък изобщо няма сходно предписание. Така ръцете на Манчестър Сити и фамилия Гуардиола бяха развързани. През лятото Пеп Гуардиола, брат му и Манчестър Сити пратиха петима играчи на „ жителите “ чартърен в Жирона. Всички те са представлявани от Пере Гуардиола, който е сътрудник и на футболни звезди като Луис Суарес и Андрес Иниеста.

„ Купуването на Жирона е разумна стъпка за притежателите на Манчестър Сити, изключително от позиция на тяхната тактика и концентрирането на финанси в европейския футбол. За разлика от останалите клубове от портфолиото на „ Сити Футбол Груп “, Жирона разрешава развиването на играчи в мощно състезание, макар че малко на брой от тях ще може да играят за Манчестър Сити. Това не опровергава обстоятелството, че договорката е от изгода и ще носи облага за групировката “, разгласи Рафаеле Поли – шефът на Европейският център за спортни проучвания.

 Сега шефовете на Манчестър Сити се надяват преотстъпените играчи в Жирона освен да се развият, само че и да донесат позитиви на испанския клуб и неговите притежатели. Все отново става дума за млади футболисти. Това са 20-годишният испански десен бек Пабло Мафео (на фотографията вдясно), връстникът му Алеиш Гарсия (атакуващ халф), 20-годишният колумбийски нападател Марлос Морено, 24-годишното нигерийско острие Лари Кайоде и 19-годишният бразилски халф Дъглас Луис.

Мафeо, Кайоде и Дъглас Луис играят по-редовно. Нигериецът е взел участие в десетте мача от началото на сезона, Мафео е играл в девет срещи, а бразилецът има седем дуела. Алеиш Гарсия е играл четири пъти, а Морено има една изява. В състава има и други играчи чартърен – Йохан Мохика (Райо Валекано), Майкъл Олунга (Гиужи) и Марк Муниеса (Сток Сити).

 42-годишният треньор Пабло Мачин употребява най-вече скица 3-4-2-1, само че в някои мачове прибягва и до 4-1-4-1, 5-4-1 и 3-4-1-2. Тимът му нападна най-вече по крилата и постоянно центрира в противниковите наказателни полета, употребява много дълги подавания към уругвайския нападател Кристиан Стуани, който има пет гола от старта на шампионата. Играчите на Жирона са изключително рискови при статични положения и се показват устойчиво при битката във въздуха. Въпреки очебийно защитни жанр, налаган от треньора Мачин, защитата е най-слабото звено на тима. Защитата има проблеми във всички връзки и позволява доста самостоятелни неточности. Това проличава и по позволените 15 гола от началото на сезона.

Жирона най-вероятно ще успее да резервира мястото си в Примера дивисион през този сезон, а с спомагателни вложения от новите си притежатели може да мечтае и за нещо по-значимо. Още повече, че извънредно мощни са слуховете, че когато договорът на Пеп Гуардиола с Манчестър Сити завърши, някогашният треньор на Барселона и Байерн ще се реалокира с целия си щаб в Жирона, а с тях ще дойде и спортният шеф на „ жителите “ Чики Бегиристан. Всичко обаче зависи от мира в Каталуния и в Испания като цяло...
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ

РЕЗУЛТАТИ, ГОЛМАЙСТОРИ И КЛАСИРАНЕ В ПРИМЕРА ДИВИСИОН
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР