Шампионът на България по баскетбол при мъжете Балкан (Ботевград) изпрати

...
Шампионът на България по баскетбол при мъжете Балкан (Ботевград) изпрати
Коментари Харесай

Балкан поиска служебно титлата по баскетбол

Шампионът на България по баскетбол при мъжете Балкан (Ботевград) изпрати до медиите отворено писмо, в което се разгласи за неотложно преустановяване на шампионата и оповестяване на краткотрайното класиране за дефинитивно. За това от клуба намекнаха още при оповестяването на изключителното състояние.

Заради пандемията от ковид шампионатът бе спрян след 20-ия кръг на постоянния сезон, а към този миг Балкан заема първо място с 19 победи и 1 проваляне, на три точки пред втория Левски Лукойл, който е със 17 триумфа и 2 загуби в 19 изиграни мача.

Ето и цялото писмо на БК Балкан:

" Позиция на БК Балкан по отношение на предложение на господин Георги Глушков, президент на БФБ.

Във връзка с полученото писмо от президента на БФБ Георги Глушков в събота на 28.03.2020 година и препоръчаните два разновидността за довеждане докрай на НБЛ, както и идната среща за решение бъдещето на шампионата, БК Балкан се афишира за неотложно преустановяване на шампионата и оповестяване на краткотрайното класиране за дефинитивно.

Нарастващият брой на инфектирани с ковид в страната през последните седмици демонстрира, че епидемиологичната конюнктура се утежнява фрапантно и изисква удължение на всички ограничаващи ограничения в този смисъл и изключителното състояние в страната. Така всички индикации сочат, че опцията за продължение на шампионата не би могла да се случи по-рано от месец юни 2020 година и явно би трябвало да спрем. Продиктувани от всички тези обстоятелства нашето предпочитание е за дефинитивно преустановяване на сезон 2019/20 на 30.03.2020 година Безспорно доказателство са сериозността на обстановката е и отлагането на двата най-големи спортни форума в света - Летните олимпийски игри и Европейското състезание по футбол.

Категоричната ни и ясна позиция е за оповестяване на дефинитивно краткотрайното класиране, установяване на първенец и изключване на опция за изпадащи тимове от НБЛ. Бихме желали да уточним, че тази позиция не е подбудена от мястото, което заемаме сега и бихме застанали зад това решение във всяка обстановка. Ние не виждаме логичност в причините годината да бъде оповестена за нулева. Едно такова решение би отменило и шампионата за Купата на България, чието осъществяване се провежда на база на краткотрайното класиране в шампионата.

Една от главните аргументите за нашето искане е, че класирането в шампионата е главен аршин, посредством който тимовете получават право за присъединяване през идващия сезон в европейските клубни шампионати.

Сред главните доводи в поддръжка на нашата позиция е, че в българското състезание са изиграни задоволителен брой мачове, с цел да дадат съображение за установяване на извънредно класиране. До момента е извършено съвсем три четвърти от шампионата или 75 % от постоянния сезон като всички тимове са се срещали най-малко по два пъти. Няма по какъв начин някой да е благополучен от невижданата обстановка, на която сме очевидци, ние също не сме и като тим с най-голяма посещаемост, поносим също големи загуби, само че считаме, че справедливо сме първи в шампионата сега.

Не одобряваме разновидности за присъединяване с друг състав от построената селекция досега, тъй като тя е направена на база позициите на всички играчи, както и бюджет на клуба. Против сме и за продължение на НБЛ с по-малък брой участници, защото това би ощетило останалите български тимове.

Решението не би било казус, а аналог на десетки шампионати в Европа, които също одобриха за дефинитивни своите краткотрайни класирания. Сред тези страни са Литва, Белгия, Швеция, Украйна, Словакия, Босна и Херцеговина, Дания, Ирландия. Примерът в Белгия даже демонстрира, че там са изиграни под 50 % от постоянния сезон от шампионата, в Литва - 64 %.

Като отплата към играчи и почитатели за дългия интервал без мачове, който следва, БК Балкан предлага основаване на лятна лига само с български играчи, чиято конструкция и интервал да бъде решена на по-късен стадий. Смятаме, че това е сполучлив и потребен вид за поддържане формата на играчите през лятото и опазване на тяхната мотивация. За тимовете това би било опция за пускане на подготовка, защото е допустимо началото на шампионата също да бъде отсрочено за по-късен стадий. Една сходна лига би компенсирала и феновете като може да предложи и даже едно по-равностойно състезание.

Смятаме, че сериозната обстановка, в която се намираме, не е причина да попаднем в обстановка, в която няма излаз и съответно решение. Всички желаеме да се завърнем опция най-скоро в баскетболната зала, само че през днешния ден е време да оставим баскетбола обратно и да помислим за здравето на всички. Класирането потвърждава, че справедливо сме първи, само че тук разногласието не е за спечелили.

Становището ни е на база на морално и човешко държание. За опазване здравето на нацията ни. С отговорност за всички.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР