Шампионът на България по баскетбол при мъжете Балкан (Ботевград) изпрати

...
Шампионът на България по баскетбол при мъжете Балкан (Ботевград) изпрати
Коментари Харесай

Балкан поиска незабавно прекратяване на първенството и признаване на класирането за окончателно

Шампионът на България по баскетбол при мъжете Балкан (Ботевград) изпрати до медиите отворено писмо, в което се разгласи за неотложно преустановяване на шампионата и оповестяване на краткотрайното класиране за дефинитивно. Заради пандемията от ковид шампионатът бе спрян след 20-ия кръг на постоянния сезон, а към този миг Балкан заема първо място с 19 победи и 1 проваляне, на три точки пред втория Левски Лукойл, който е със 17 триумфа и 2 загуби в 19 изиграни мача.

Ето и цялото писмо на Балкан, оповестено без редакторска интервенция:

" Позиция на БК Балкан по отношение на предложение на господин Георги Глушков, президент на БФБ.

Във връзка с полученото писмо от президента на БФБ Георги Глушков в събота на 28.03.2020 година и препоръчаните два разновидността за довеждане докрай на НБЛ, както и идната среща за решение бъдещето на шампионата, БК Балкан се афишира за неотложно преустановяване на шампионата и оповестяване на краткотрайното класиране за дефинитивно.

Нарастващият брой на инфектирани с ковид в страната през последните седмици демонстрира, че епидемиологичната конюнктура се утежнява фрапантно и изисква удължение на всички ограничаващи ограничения в този смисъл и изключителното състояние в страната. Така всички индикации сочат, че опцията за продължение на шампионата не би могла да се случи по-рано от месец юни 2020 година и явно би трябвало да спрем. Продиктувани от всички тези обстоятелства нашето предпочитание е за дефинитивно преустановяване на сезон 2019/20 на 30.03.2020 година Безспорно доказателство са сериозността на обстановката е и отлагането на двата най-големи спортни форума в света - Летните олимпийски игри и Европейското състезание по футбол.

Категоричната ни и ясна позиция е за оповестяване на дефинитивно краткотрайното класиране, установяване на първенец и изключване на опция за изпадащи тимове от НБЛ. Бихме желали да уточним, че тази позиция не е подбудена от мястото, което заемаме сега и бихме застанали зад това решение във всяка обстановка. Ние не виждаме логичност в причините годината да бъде оповестена за нулева. Едно такова решение би отменило и шампионата за Купата на България, чието осъществяване се провежда на база на краткотрайното класиране в шампионата.

Една от главните аргументите за нашето искане е, че класирането в шампионата е главен аршин, посредством който тимовете получават право за присъединяване през идващия сезон в европейските клубни шампионати.

Сред главните доводи в поддръжка на нашата позиция е, че в българското състезание са изиграни задоволителен брой мачове, с цел да дадат съображение за установяване на извънредно класиране. До момента е извършено съвсем три четвърти от шампионата или 75 % от постоянния сезон като всички тимове са се срещали най-малко по два пъти. Няма по какъв начин някой да е благополучен от невижданата обстановка, на която сме очевидци, ние също не сме и като тим с най-голяма посещаемост, поносим също големи загуби, само че считаме, че справедливо сме първи в шампионата сега.

Не одобряваме разновидности за присъединяване с друг състав от построената селекция досега, тъй като тя е направена на база позициите на всички играчи, както и бюджет на клуба. Против сме и за продължение на НБЛ с по-малък брой участници, защото това би ощетило останалите български тимове.

Решението не би било казус, а аналог на десетки шампионати в Европа, които също одобриха за дефинитивни своите краткотрайни класирания. Сред тези страни са Литва, Белгия, Швеция, Украйна, Словакия, Босна и Херцеговина, Дания, Ирландия. Примерът в Белгия даже демонстрира, че там са изиграни под 50 % от постоянния сезон от шампионата, в Литва - 64 %.

Като отплата към играчи и почитатели за дългия интервал без мачове, който следва, БК Балкан предлага основаване на лятна лига само с български играчи, чиято конструкция и интервал да бъде решена на по-късен стадий. Смятаме, че това е сполучлив и потребен вид за поддържане формата на играчите през лятото и опазване на тяхната мотивация. За тимовете това би било опция за пускане на подготовка, защото е допустимо началото на шампионата също да бъде отсрочено за по-късен стадий. Една сходна лига би компенсирала и феновете като може да предложи и даже едно по-равностойно състезание.

Смятаме, че сериозната обстановка, в която се намираме, не е причина да попаднем в обстановка, в която няма излаз и съответно решение. Всички желаеме да се завърнем опция най-скоро в баскетболната зала, само че през днешния ден е време да оставим баскетбола обратно и да помислим за здравето на всички. Класирането потвърждава, че справедливо сме първи, само че тук разногласието не е за спечелили. Становището ни е на база на морално и човешко държание. За опазване здравето на нацията ни. С отговорност за всички.

Ботевград
29.03.2020 година БК Балкан ". Снимки: Sportal.bg
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР