Шампионът на Англия Челси не можеше да измисли по-драматичен сценарий

...
Шампионът на Англия Челси не можеше да измисли по-драматичен сценарий
Коментари Харесай

Челси се олюля над бездната на лудостта и оцеля на ръба

Шампионът на Англия Челси не можеше да измисли по-драматичен сюжет за продължаването си в 4-ия кръг на Висшата лига. В преиграването вкъщи против Норич "сините " минаха през целия набор на страсти, с цел да побеждават в последна сметка с 6:4 след осъществявания на дузпи и с 9 индивида на терена. В постоянното време мачът приключи при 1:1 с помощта на късния изравнителен гол на Джамал Люис. В продълженията се стигна до два червени картона за "сините " - на Педро и Алваро Мората, кой от кой по-безумни. Въпреки всичко отборът на Конте сподели стоманени нерви при изстрелите от бялата точка и не сбърка при нито едно от осъществяванията си, до момента в който за "канарчетата " пропуск направи Нелсон Оливейра.

Първото полувреме несъмнено няма да остане в историята на шампионата като едно от най-интригуващите. Макар че и двата тима по един път нацелиха напречната греда, като цяло ситуациите бяха доста малко.

„ Сините” упражниха предстоящ напън в откриващите минути и в 9-ата Уилиан провокира ъглов удар отдясно по офанзивата с шут от изострен ъгъл. Центрирането на Кенеди си го биваше и Давид Луис се извиси на близката греда, като се размина с топката. Намиращият се зад него Тиемуе Бакайоко отклони с глава, а на метър пред голлинията Сесар Аспиликуета не съумя да засече и се хвана за главата.

В 25-ата минута Дани Дринкуотър бе на сантиметри от прелестен гол. Английският национал получи топката на 4-5 метра пред дъгата и шутира с десния крайник. Топката разказа неуместна за вратаря Ангъс Гън и откри напречната греда зад тила му.

Норич несъмнено се показа по-силно в заключителните 15-ина минути от първата част, а в 32-ата Нелсон Оливейра бе индивидът, който сътвори най-хубавата обстановка. Португалецът ловко овладя и се отдели от опеката на Итън Ампаду, а по-късно нанесе подъл шут с външен фалц. Уили Кабайеро беше трансфериран и имаше шанс, че кълбото кацна върху горния завършек на напречната греда.

Към края на първата част лондончани несъмнено имаха шанс, че не останаха с човек по-малко. Кенеди си разреши да удари с ръка в рамото Оливейра, откакто португалецът му влезе малко по-остро от позволеното. Този епизод сякаш обаче убегна от вниманието и на основния, и на страничния арбитър, които не бяха изключително надалеч от обстановката.

След почивката Челси заигра една концепция по-активно за да избегне изцяло непотребните в този стадий от сезона продължения и дузпи. Домакините се успокоиха доста в 55-ата минута, когато Кенеди извърши тъч отляво, а по-късно получи и центрира като по конец към вратарското поле. Там Миши Батшуай изскочи напълно непокрит и с мощен изстрел от упор прониза близкия горен ъгъл за 1:0.

Само 6 минути след гола „ канарчетата” като по знамение не изравниха. Джеймс Медисън съзря опцията и неотложно шутира към вратата на Челси единствено с цел да види по какъв начин топката среща левия дирек и излиза в навън.

В 65-ата минута Норич имаше още късмет да се върне в мача, само че отлично избавяне на Уили Кабайеро запази минималния задатък на Челси. Джеймс Медисън изскочи напълно самичък против вратаря отляво и опита да го преодолее с невисок шут, който бе избавен от аржентинеца.

До края на срещата „ сините” се концентрираха върху това да избегнат други сходни съмнения в защита, а остана и усещането, че силите на отбора воден от Даниел Фарке привършиха. Точн това докара до главоболия за британския първенец и драма в края на постоянното време.

В 89-ата минута резервата Алваро Мората изпусна да убие всякаква конспирация, като направи безразсъден пропуск на няколко метра от вратата. Давиде Дзапакоста изпрати отлично центриране отляво, а Мората се измъкна от пазача си и се хвърли да засича с шпагат. Контактът му с топката не бе добър и изстрелът излезе в навън около левия дирек.

Този пропуск натежа извънредно доста, тъй като в 4-ата минута от добавеното време 19-годишният Джамал Люис вкара срещата в продължения. Това бе последният обезверен взлом на гостите, като централният бранител Тим Клозе насочи решителното центриране. То кацна върху главата на младия ляв краен бранител и Люис с съвършен изстрел го прати в горния ляв ъгъл около слисания Кабайеро – 1:1.

В първото продължение Челси несъмнено подвигна оборотите и това докара до две отлични спасявания от Ангъс Гън. Вратарят на Норич отрази превъзходен шут на Уилиан от точката на дузпата, който се канеше да влети под гредата, а малко преди края на първите спомагателни 15 минути стражът отхвърли и Алваро Мората, който бе останал очи в очи с него.

Втората част от продълженията стартира с забавно центриране на Уилиан от корнер, което насмалко да се трансформира в гол. Бразилецът нямаше сходни хрумвания, само че фалцовата му топка внезапно заплашително потегли да влиза под гредата, което докара и до навременна интервенция на Гън.

В 114-ата отново смелият пазач на Норич отчая Алваро Мората, който завоюва борбата за позиция в наказателното поле и засече отлично центриране на Сесар Аспиликуета. Испанецът за следващ път не затрудни вратаря, като с глава стреля право в обсега му.

За да стане още по-тежко за Челси две минути преди края на продълженията Педро бе изпъден за втори жълт картон след безусловно излишно нарушаване в тил против Уес Хулахан. Така „ сините” се лишиха от един от сигурните си реализатори на дузпи.

Драмата обаче напълно не бе завършила. В предпоследната минута от продълженията Мората се устреми да прави пробив около Цимерман в наказателното поле и фактически го подмина. Защитникът опитва да компенсира, като сложи ръка върху рамото на Мората, а испанецът, усетил това, завчас се просна на тревата. Реферът Греъм Скот не се подлъга и подвигна жълт картон на Мората, а в това време обстановката минаваше през видеоарбитража. Острието на „ сините” се разгневи грубо и стартира да ръкомаха заплашително, до момента в който сипеше и ядни реплики. Поведението му не впечатли изключително Скот, който мигновено подвигна и втори жълт картон, с което Челси остана с 9 души преди дузпите.

При тях единственият пропуск бе на първия реализатор за Норич – Нелсон Оливейра. Шутът на португалеца бе избавен от Уили Кабайеро, до момента в който изпълнителите за „ сините” – Уилиан, Давид Луис, Аспиликуета, Н’Голо Канте и Еден Азар – не трепнаха, с цел да пратят отбора си в четвъртия кръг. Там противник ще бъде елитният Нюкасъл.

Напред в шампионата след преиграванията от сряда продължи и различен отбор от Висшата лига. Суонси съумя да надделее с 2:1 над Уулвърхемптън на своя „ Либърти”. Джордан Аю и Вилфред Бони означиха головете за спечелилите, а сред тях се разписа португалецът Диого Жота.

Сензацията в преиграванията сервира втородвизионният Уигън , който съумя да в профил по безапелационен метод Борнемут. След 2:2 в първата среща вкъщи момчетата на Пол Куук расипаха „ черешките” с 3:0. Сам Морси откри още в 9-ата минута, а Дан Бърн удвои задатъка в 73-ата. Само три след втория гол Калъм Елдър оформи класиката за Уигън.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР