Шампионът Люис Хамилтън внесе напрежение във Формула 1, след като

...
Шампионът Люис Хамилтън внесе напрежение във Формула 1, след като
Коментари Харесай

Люис Хамилтън настоява пилотите от F1 да паднат на коляно

Шампионът Люис Хамилтън внесе напрежение във Формула 1, откакто съобщи, че нежеланието на някои от водачите да паднат на едно коляно преди днешния старт за Гран при на Австрия е поради едва схващане на казуса расизъм. По принцип всички 20 водачи заеха обща позиция против расизма преди началото на първото съревнование за сезона, само че някои от тях не желаят да застават на коляно - поза, възприета от почитателите на придвижването Black Lives Matter.

Хамилтън, който е единственият тъмнокож водач в F1, съобщи, че е изразил мнението си на колекция измежду всички състезатели в петък. 

" Описах им сюжета, съгласно който мълчанието е съучастничество (срещу заставането на коляно). Имаше няколко премълчавания - заяви Хамилтън след вчерашната подготовка за място, на който той остана втори след съотборника си в " Мерцедес " Валтери Ботас. - Но считам, че това е част от разговор сред хора, които се пробват да схванат. Защото към момента има такива, които не схващат изцяло какво се случва и каква е повода за тези митинги. И аз  не преставам да пробвам да бъда техен гид и пробвам да вдъхновя колкото мога повече хора ".

Всъщност 20-те водачи от F1 излязоха в събота с обща позиция против расизма. В декларацията на асоциацията им (GPDA), подписана от нейния ръководител Алекс Вурц, се споделя, че всички 20 водачи и тимовете им са против расизма и " възприемат правилата на многообразие, равенство  и включване и приветстват обвързанноста на Формула 1 към тях ". Заявява се, че всички ще покажат обществена поддръжка на " тази идея ", но  " всеки има свободата да изрази своята поддръжка по собствен метод и е свободен да избере по какъв начин да го направи преди неделното съревнование ".

Люис Хамилтън е ревностен привърженик на Black Lives Matter, зародило измежду чернокожите в Съединени американски щати след убийството при полицейски арест на чернокожия Джордж Флойд на 25 май в Минеаполис. Протестите се разраснаха и отвън границите на Съединени американски щати, а първенецът във Формула 1 бе отпред на един подобен в Лондон.

Тимът на " Мерцедес " одобри драговолно интензивността на своя ас и боядиса в черно болидите, с които взе участие на пистата " Ред Бул " в Шпилберг (Ав). Останалите отбори сложиха украшения с цветовете на дъгата върху своите коли, а водачите се чака да излязат преди надпреварата, което е от 16:10 ч. наше време, с тениски с надпис " End Racism ".

Самият Хамилтън съобщи нощес, че не е решил какво още той персонално ще добави към тази акция и отново засегна тематиката за сътрудниците си: " Говорихме (пак), само че на брифинга. Интересно. Но беше добре, че най-малко всички дискутирахме. Не зная какво ще забележим (преди старта) - евентуално хората отдават почитание по свои способи ".

Запитан дали ще бъде проблем, в случай че някой от сътрудниците му не застане на едно коляно, Хамилтън отговори: " Знаем, че това (расизмът) е проблем. Не ни би трябвало да забележим какво ще стане на следващия ден, с цел да потвърдим, че има проблем "

Единственият различен водач, който приказва по тематиката бе британецът Александър Албон ( " Ред Бул " ):  " Разбира се, че съм против расизма, всеки водач е. Всички ще отделим най-малко минета да изразим (желание) за смяна към многообразие. Не зная какво можем да кажем или не. Все още се работи по това. Ще видите на следващия ден, всички сме против расизма. Ще го покажем самостоятелно ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР