Шампанското може да се лее още по-свободно на Световния икономически

...
Шампанското може да се лее още по-свободно на Световния икономически
Коментари Харесай

Отслабването на популизма е повод за празник на форума в Давос, пише в. "Ню Йорк таймс"

Шампанското може да се лее още по-свободно на Световния стопански конгрес в швейцарския курорт Давос заради смяната в световната обстановка, написа вестник " Ню Йорк таймс ", представен от Българска телеграфна агенция.

Събралите се на предходния конгрес се оказаха в необикновената позиция да са на прицела на световен протест - Англия неотдавна беше гласувала да напусне Европейски Съюз, огромна част от французите се вслушваха в Марин льо Пен и заканите й за протест против европейските водачи, а Доналд Тръмп, дни преди встъпването си в служба, обещаваше да употребява Белия дом за дейности против световни институции като Световната комерсиална организация, НАТО и климатичното съглашение от Париж. За събралите се на предходния Световен стопански конгрес тези събития изглеждаха част от същата стихия, подсилена от недоволството поради растящото неравноправие в приходите.

На настоящия конгрес опасенията от популизма са отслабнали

и световната стопанска система наподобява най-стабилна от години. Вашингтон даде великодушни данъчни бонуси на богатите семейства и корпорациите - и индивидът, постигнал това, президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп, се кани да посети Давос.

Събралите се в Давос имаха доста аргументи да се усещат късметлии и преди. Сега имат още повече. Льо Пен беше победена от открит покровител на глобализацията и някогашен капиталов банкер на " Ротшилд " - Еманюел Макрон, който също е посещавал Давос. Официално Англия към момента върви към овакантяване на Европа, само че при условия, които няма да трансформират нищо значимо, до момента в който политиците се преструват, че правят гражданска война. Антиглобалистките закани на Тръмп доведоха до минимални промени в интернационалния ред - НАТО и СТО към момента съществуват, а обещаната комерсиална война с Китай не е почнала.

За първи път от началото на световната икономическа рецесия, почнала преди десетилетие,

международните стопански системи порастват в унисон.

Европа, от дълго време считана за тежкия случай на световната стопанска система, в този момент е водач в растежа. Победата на Макрон във Франция докара до промени в трудовото законодателство, пословично с неналичието на еластичност, което се хареса на бизнес водачите, до момента в който в това време дава обещание отбрана на работещите, сходна на тази в северните страни. Испания също демонстрира усъвършенстване с повишаването на износа и даже драмата със опасността за обособяване на Каталуня не попречи на растежа.

В Съединени американски щати стопанската система получи подтик от дейния фондов пазар. Китай успокои страховете за дестабилизиращо закъснение на стопанската система, Бразилия излезе от икономическата меланхолия, а стопанската система на Мексико продължава да пораства макар подозренията за бъдещето на Северноамериканското съглашение за свободна търговия. Дори Япония означи дълготраен стопански напредък. Глобалният напредък през тази година дава обещание да бъде най-бързият от 2011 година насам.

Това не значи, че участниците в Давос нямат

мотиви за терзание,

сред тях са Северна Корея, евентуална комерсиална война сред Съединени американски щати и Китай, НАФТА, идните избори в Италия, нестабилната коалиция в Германия и Брекзит. Не на последно място, аргументите за недоволството, довело до популистката вълна, към момента съществуват.

Но за посетителите на Давос нещата наподобяват доста добре. Може би са даже по-розови от всеки път. Така че празненството в Давос тази година ще бъде изключително грандиозно. А всички, които не са на форума в швейцарския курорт, ще се чудят какво общо имат с тях тези диалози.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Давос (53)

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР