Шакир Ахмедов © Надежда Чипева Още по темата Александър Дрангажов:

...
Шакир Ахмедов © Надежда Чипева Още по темата Александър Дрангажов:
Коментари Харесай

Шакир Ахмедов: Банките, телекомите и туризмът имат най-голяма нужда от технологиите

Шакир Ахмедов

© Надежда Чипева Още по тематиката
Александър Дрангажов: Промените основават благоприятни условия за развиване

Основателят и изпълнителен шеф на софтуерната компания Questers пред " Капитал "
19 дек 2017
Петко Карамочев: Блокчейн технологиите трансформираха бизнеса ни и настройките ни към търсенето на хора

Съсобственикът и шеф на софтуерната " Индустрия технолъджи " пред " Капитал "
18 дек 2017 В навечерието на новата година се срещаме онлайн с бизнес клиентите на " Капитал " в друг формат събития с обща тематика Digital Transformation. Заедно с тях търсим отговорите на въпросите по какъв начин цифровите технологии въздействат на бизнеса им и по какъв начин трансформират производството, услугите, методите за продажба, създаването на нови артикули.

Шакир Ахмедов е управител на OmniChannel – компания за цифров и интерактивен маркетинг.

Какво е " Омни ченъл ", къде сме виждали продуктите, които оферирате?

- " Омни ченъл " това е връзка с потребителите в разнообразни точки и среди, както онлайн, по този начин и офлайн и надлежно единение сред методите на другарство. Преди време това бяха единствено екрани, към този момент това са осветления, аромати или прекарвания, близки до 4D киното, с цел да може да се покрият повече сетива на клиента.

Изцяло трансформират потребителското преживяване и държанието в точките на продажба - супермаркети, магазини, хотели. Основно, най-силно е в туризма, в магазините, бензиностанциите. В други страни доста развито е в опазването на здравето.

Това предлага ли се по-масово на потребителите в България?

- Само една банка досега се е осмелила да го направи. Технологията е доста комплицирана, обгръща доста разнообразни системи и сюжети и сплотява освен цифрови технологии, само че и маркетинг тактики.



Как този вид технология и маркетинг трансформира промишленостите, до които се допира?

- Това не е въпрос на избор на самите промишлености. Те би трябвало да се съобразят, това е наклонността. Потребителят желае да получава повече информация, той желае да бъде осведомен, той желае да пипне продукта онлайн. Така че всеки един, който се занимава с клиенти, консуматори, той би трябвало да се съобрази с цифровите трансформации, с цел да може той да бъде настоящ.

Как този вид технология и маркетинг ще се развиват в България в средносрочен проект - като технология, навлизане, браншове?

- Има едно преимущество на България и то е, че всичко навлиза много по-късно. Навлизайки по-късно, то може да бъде по-новото. Има компании, които са склонни да поемат подобен риск. В западните страни не постоянно могат да са толкоз динамични - имат завещание от технологии, софтуери, които са конфигурирани преди време и им е по-трудно да следват. Докато покритието в България е доста по-малко и това дава опция за по-бързото нахлуване на тези технологии. А съответно, в каква посока ще бъдат, естествено, това, което сме чували като виртуална действителност, добавена действителност, изкуствен интелект. Може би за изкуствен интелект е малко рано, само че 2019 година ще бъде времето на изкуствения разсъдък и в българския ритейл, уповавам се. Догодина по-скоро от ден на ден навлиза виртуалната действителност и добавената действителност в точките на продажба.

А секторите, в които това ще се случва?

- Най-голям напън срещат банките - колкото по-бързо съумеят да се трансформират, толкоз по-дълго ще оцелеят в настоящия формат. Виждаме в Западна Европа банките затварят до 30% от клоновете си. Съответно те би трябвало да бъдат подготвени да продължат да поддържат връзката с клиента, когато той повече няма да бъде в техния офис, тъй като той евентуално е за финален път там. Другите са телекомите, защото потребителят чака от тях да диктуват и постановат новите трендове. И третите, които са също толкоз под напън, за мен, ще бъдат хотелите.

Какви са провокации и компликациите, с които се сблъсквате при въвеждането на технологията в българските условия?

- Задължително желая да отбележа това, че страната, давайки път и положителни условия на огромните корпорации, пропуща обстоятелството, че българските компании и дребните софтуерни компании се явяват в невъзможната конкуренция да привлекат положителни експерти.

Предизвикателство през идната година ще бъде и за самите промишлености, имайки доста разнородни технологии на пазара, които тъкмо да изберат, кои са правилните и по какъв начин да се доверят на тези, които ги оферират и развиват.

Какви са упоритостите и задачите, които си поставяте в " Омни ченъл "?

- Дали са упоритости, провокации или сме принудени, би трябвало да излезем на външните пазари. Ако искаш да си настоящ, би трябвало да развиваш технологиите, само че развивайки технологиите, би трябвало да има кой да ги поеме. Българският пазар не съумява да поеме всички тези технологии. На първо време са източноевропейските страни и 2019 година към този момент - западните.

Интервюто взе Гергана Михайлова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР