Шахнаме: Сказание за Зал по поемата на един от най-именитите

...
Шахнаме: Сказание за Зал по поемата на един от най-именитите
Коментари Харесай

Шахнаме поставят за първи път у нас

" Шахнаме: Сказание за Зал " по поемата на един от най-именитите и велики персийски поети - Фердоуси, ще има премиерни представления на 7 и 8 октомври от 19 ч. на сцената на спектакъл " Азарян ".

Спектакълът, в който са комбинирани драма, танц и музика онлайн, е въодушевен от епоса Шах-наме или " Книга за царете " (1010 г.) от Абу ал Касим Фердоуси и е в листата на ЮНЕСКО за " Шедьоври в устното и нематериално завещание на човечеството ". Текстът, писан във време на арабска инвазия, в продължение на 35 години, споделя историята на антична Персия и изиграва изключителна роля за запазването на персийския език, вяра и фолклор.

Творбата повдига въпроси, настоящи и през днешния ден: за любовта, човечността, истината, както и за достолепието, властта и отговорността да управляваш. На сцената оживява една от най-емблематичните любовни истории от епоса, в която принц Зал, отритнат от татко си, отгледан от митичната птица, по-късно оправдан, се влюбва в индийска принцеса и е заставен да се бори за любовта си, като преодолява политически трудности.

" Историите в " Шахнаме ", съгласно Фердоуси, са средство за нас да откриваме общочовешките полезности и посланията в тях са единствено семена за другарство, които имат потребност да бъдат култивирани. "

В представлението вземат участие разнообразни генерации актьори - Добрин Досев, Велислав Павлов, Жана Рашева, Севар Иванов, Васил Ряхов, Ралица Стоянова, Росен Михайлов, както и алумни и студенти от Нов български университет. Преводът е на Йордан Милев, режисьор и театрална версия - Елена Панайотова, сценограф - Юлиян Табаков, композитор - Николай Иванов (група " ОМ " ), хореограф - Росен Михайлов, музикант онлайн - Марина Великова.

Спектакълът означи две огромни годишнини, свързани с иранската просвета, които се честват през 2020 година - 1010 години от основаването на персийския епос " Шахнаме " и 1000 от гибелта на неговия създател.

" Шахнаме: Сказание за Зал " е осъществена благодарение на Министерството на културата, Столичната община, Индологическата фондация " Изток-Запад ", Фонда за стратегическо развиване към Нов български университет и фондация " Етюд ". Постановката получи номинация за режисьорката Елена Панайотова за премията на Столичната община " Ярки достижения в региона на културата " за 2021 година
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР