Шахматни деятели се обръщат с писмо до спортния министър Красен

...
Шахматни деятели се обръщат с писмо до спортния министър Красен
Коментари Харесай

Скандал в шаха: Родни гросмайстори ще играят за други страни

Шахматни деятели се обръщат с писмо до спортния министър Красен Кралев за неглижирането от негова страна на казуса с лиценза на Българския шахматен съюз, откакто ФИДЕ разгласи за нелегитимна Българската шахматна федерация поради зулуми на някогашния й президент Силвио Данаилов в качеството му и на ръководител на Европейския шахматен съюз.
На 23 юли изтича крайният период за подаване на съставите от всяка страна за присъединяване в 43-ата шахматна олимпиада в Батуми, Грузия.
Кралев уверил още през юни документално деятелите на шахмата, че ще предприеме всички нужни дейности, с цел да има българско посланичество на влиятелния шахматен конгрес.
"Към днешна дата такива няма - липсва образуван народен тим, липсват и средства за обезпечаването му. Тревожен е фактът, че изявени български шахматисти към този момент са картотекирани като състезатели за други страни. Това са: гросмайстор Борис Чаталбашев - 4-кратен първенец на България, който ще се състезава за Дания, гм Иван Чепаринов - втори по мощ български шахматист, 32-ри в международната класация и сегашен държавен първенец, който ще играе за Грузия, гм Кирил Георгиев - нееднократен държавен първенец, който от години се състезава за Македония, а гм Ива Виденова, шампионка за девойки и дами, ще се състезава за Хърватия. Организираният български шахмат е пред съсипия. До това доведоха вашите 10-месечни опити да администрирате и управлявате този спорт. Действията ви са спорни, инертни, пагубни. Доказателство за това е неразрешеният въпрос с участието ни в Международната шахматна федерация (ФИДЕ), след отнетия лиценз на БФШ от Министерството на младежта и спорта, както и след неколкократните правосъдни решения, които анулираха редица министерски актове, в това число и във връзка с БФШ 1928.
Държавата не поставя грижи за имената ни в този спорт, изграждани в продължение на години. Липсва почитание към тях, както и самопризнание за уменията, триумфите и славата, които нееднократно са носили на нашата страна.
Българският шахмат е в невъзможност със заеманите от Вас позиции. Поемете отговорността си, господа! Нека този доблестен спорт продължи да съществува при верните условия и с хората, които същински милеят за него! ", се споделя в обръщението, подписано и от депутата от Българска социалистическа партия Васил Антонов, и публикувано до медиите в страната.
Шахматни специалисти пък разясняват, че гм Иван Чепаринов, който е втори по мощ наш шахматист след някогашния международен първенец Веселин Топалов и ще укрепи тима на Грузия, нанася косвен удар по някогашния президент на БФШ Силвио Данаилов, който продължава да бъде в открита война със заменилия го на поста президент на ЕШС Зураб Азмайпарашвили (Груз).
Неотдавна Васил Антонов пък разгласи, че на изборите за нов президент на ФИДЕ, в случай че получи лиценз, БШС ще поддържа кандидатурата на Аркадий Владимирович Дворкович. Той бе ръководител на Организационния комитет на Световното състезание по футбол, а до наскоро и вицепремиер на Русия.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР