Шахматът в България върви в една добра посока. Това заяви

...
Шахматът в България върви в една добра посока. Това заяви
Коментари Харесай

Д-р Руслан Тошев: Шахматът в България върви в една добра посока

Шахматът в България върви в една добра посока. Това съобщи ръководителят на Българска федерация по шахмат 1928 доктор Руслан Тошев на конференция ден преди началото на Държавните самостоятелни шампионати за мъже и дами.

"Предстои ни провеждането на най-трудните и най-скъпи шампионати - тези за мъже и дами. Но през предишния месец в Пловдив се организира Мемориал "Георги Трингов ", който събра над 200 шахматисти от повече от 15 страни, което демонстрира, че можем да се оправим с организацията на сходни конгреси ", сподели Тошев, който през предходната година оглави новосъздадената шахматна федерация.

"Шахматът в България върви в една добра посока, откакто като през октомври предходната година БФШ 1928 бе призната за член и на Международната шахматна федерация (ФИДЕ), което ни дава право да аплайваме за финансиране пред Министерството на младежта и спорта (ММС). Влизането във ФИДЕ бе приоритет за нас. За страдание към момента не сме членове на Европейския шахматен съюз (ЕШС), който е поделение на ФИДЕ, само че има отговорности, останали от остарялата федерация, които стопират този развой все още ", сподели още Тошев.

Техническия шеф на федерацията Георги Павлов пък добави, че е обезпечено финансиране за двата финала, започващи на 26 февруари. Държавното състезание за дами ще се организира за втора поредна година село Чавдар, Софийска област и ще събере осем шахматистки, които ще си разделят 6 300 лв.. В шампионата при мъжете ще вземат участие 10 състезатели, които ще си разделят общо 8000 лв., а шампионатът ще се организира в Козлодуй.

"Шахматът в България има потребност от реклама, тъй като ни се постанова да работим в доста сложна конюнктура. Но радващото за нас е, че в полуфиналите тази година се включиха три пъти повече шахматисти по отношение на миналата ", регистрира Павлов.

"Друг огромен проблем пред нас е, че шахматът е неолимпийски спорт, а също така е и в най-ниската пета категория по критериите на ММС. Това е и повода доста от водещите шахматисти да отхвърлят да играят. Като образец можем да дадем гросмайстор Кирил Георгиев, който ще продължи да играе за Македония, тъй като там се отпуска пожизнена пенсия на играчите от националния тим - нещо, което в България на този стадий няма по какъв начин да се случи. За гросмайстор Иван Чепаринов имаме очаквания, че още веднъж ще играе за България, само че той има още две години от контракта си с федерацията на Грузия, тъй че не можем да създадем нищо, преди да изтече този интервал ", сподели още той.

Най-добре представилите се състезатели в идните държавни шампионати ще получат правото да играят на европейските шампионати в Скопие за мъже и в Анталия за дами. "Нашата цел е да изградим едни боеспособни тимове за Шахматната Олимпиада през идната година, като разпореждаме изключително огромни очаквания на женския отбор, в който ще играе и гросмайстор Антоанета Стефанова ", сподели Тошев. В края на конференцията бе изтеглен и жребият за първия кръг при дамите и при мъжете. Жените ще играят по системата всеки против всеки в 7 кръга, до момента в който мъжете ще играят всеки против всеки в 9 кръга.

Жребий при дамите:
1-Петя Караиванова - 8-Елица Раева
2-Габриела Антона - 7-Елиф Мехмед
3-Белослава Кръстева - 6-Виктория Радева
4-Адриана Николова - 5-Стефи Бедникова

Жребий при мъжете:
1-Спас Кожухаров - 10-Васил Спасов
2-Александър Делчев - 9-Красимир Русев
3-Радослав Димитров - 8-Емил Младенов
4-Момчил Николов- 7-Кирил Бадев
5-Николай Василев - 6-Цветан Стоянов
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР