Шахматът, когато става въпрос за европейски първенства, не е считан

...
Шахматът, когато става въпрос за европейски първенства, не е считан
Коментари Харесай

Държавата не счита шахмата за спорт, който дава поле за деца с изявени дарби

Шахматът, когато става въпрос за европейски шампионати, не е считан от страната за спорт, в който се демонстрира изявена заложба. Това е доказано от специфичен документ, публикуван от Столична община.
Документът в действителност е отвод да бъде дадена стипендия на Габриела Антонова, която учи в Първа британска гимназия в София. Причината е горецитираната – европейските шампионати по шахмат не са поле за деца с изявени способности, според Държавната и общинска стратегия на ограниченията за протекция на деца с изявени способности, направена на база Наредбата за изискванията и реда за реализиране на деца с изявени способности.
Всъщност, според член 3 на наредбата, " право на протекция по наредбата има всяко дете с изявени способности в региона на науката, изкуството или спорта ". Само че, съгласно член 11 министърът на културата след координиране с министъра на образованието и науката, министъра на земеделието и храните и с министъра на младежта и спорта всяка година до 31 януари внася в Министерския съвет Програма на ограниченията за протекция на деца с изявени способности от държавни и общински учебни заведения за настоящата календарна година. Програмата включва националните и интернационалните състезания, олимпиади и надпревари, за които се ползват ограничения за протекция по наредбата посредством еднократно финансово подкрепяне и стипендии. А стипендията е еднократна – до 195 лв., съгласно това дали си се класирал на първо, второ или трето място в утвърдените спортове, олимпиади и състезания.
Оказа се обаче, че според препоръчаното от спортния министър Красен Кралев за актуалната година, няма лицензирана федерация по шахмат в България - най-малко в регистъра на спортното министерство! Именно това е формалната причина да няма и планувани стипендии за триумфи на деца в този спорт. Още предходната година стана скандал поради изхарчени непозволено малко над 380 хиляди лв., които не трябвало да бъдат давани и спортното министерство спря лиценза на Българската федерация по шахмат.

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР