Шафранът неслучайно се нарича още “червено злато” - растение на

...
Шафранът неслучайно се нарича още “червено злато” - растение на
Коментари Харесай

Червеното злато или подправката на боговете

Шафранът неслучайно се назовава още “червено злато” - растение на богове, царе и герои (например в митовете на Древна Гърция Зевс е спал на легло от шафран).

За шафрана има текстове в античния египетски папирус на Еберс и в Старозаветната ария на Соломон.

Днес обаче не всеки знае по какъв начин “червеното злато” може да промени усета на познатите ястия и да помогне в битката с редица болести. Нека да разберем по какъв начин вярно да използваме подправката, за която са основани митове.



Шафранът е прочут от антични времена: гърците и римляните са го харесвали и като фалшификация, и като тамян, а от средата на 16 век растението стартира да се употребява постоянно в китайската фармакология.

Шафрановата фалшификация е блестящо жълта с червени влакна, със сладникава миризма и горчив лют усет.

Полезни свойства

- В китайската и аюрведичната медицина шафранът постоянно се употребява като спазмолитик, стимулант на кръвообращението и метаболизма. Известно е, че шафрановият чай оказва помощ при атеросклероза, метеоризъм и някои чревни разстройства.

- От антични времена шафранът е прочут като афродизиак. Помага и на дамите при мъчителни признаци на Постановление на Министерски съвет, а на мъжете при проблеми с преждевременната еякулация.

- В козметологията настойката от шафран се употребява като средство за унищожаване на дразненето на сухата кожа, както и при алопеция. Между другото, Клеопатра и бойците на Александър Велики са харесвали доста шафрановите бани.

- Известен е и като антидепресант. Използва се още като успокоително за деца: лекарите предписват шафран на бебета даже при кашлица и чревни колики. “Шафранът ще даде развлечение и добра кръв” - тези думи се приписват на известния доктор от Средновековието Парацелз.



Противопоказания

На времето Парацелз извежда следното предписание: “Всичко е отрова и всичко е лекарство; всичко зависи от дозата”. Това предписание важи с цялостна мощ и за шафрана. Пет грама “червено злато” могат да повлияят опияняващо върху тялото, а 12 грама даже могат да убият. Като фалшификация шафранът би трябвало да се употребява спестовно и изцяло да се заобикаля по време на бременност. Трябва да внимават с него хипертоници и диабетици.

В кулинарията

Днес шафранът е една от обичаните подправки на ориенталските и европейските готвачи. Добавя се към френска булябея, испанска паеля, марокански тажин и доста други ястия. Някои готвачи поучават да се подготвя балсам от шафран (намачкайте 2 ч.л. от подправката в хаванче с бучка захар или щипка едра сол, залейте с 90-100 мл топла вода и оставете да се запари). Използвайте го като дресинг - добавяйте към паеля, ориз, тесто и десерти.

3 пикантни предписания с шафран



Енергизиращ чай

Поставете един огромен обелен и ситно нарязан корен от джинджифил в тенджера, прибавете вода, канела на усет и оставете да заври. Намалете котлона, прибавете 10-12 влакна шафран и оставете да къкри 5 минути. Извадете, охладете леко, прибавете мед на усет.

Кускус с шафран и кедрови ядки

Изсипете литър пилешки бульон в тенджера с дебело дъно, прибавете 2 с.л. масло, 1/2 ч.л. шафран и сол на усет. Оставете да заври и свалете от огъня. Внимателно прибавете кускуса (350 грама), покрийте и оставете да престои 10 минути, до момента в който течността се всмуква и кускусът набъбне. Пасирайте с вилица, прибавете още 1 с.л. масло, малко нарязан зелен лук и кедрови ядки. Подправете на усет със сол и черен пипер.

Ориз с шафран

Накиснете 1,5 чаши ориз басмати в 3 чаши вода, прибавете сол и оставете за 3-4 часа (в идеалния случай за една нощ). Изплакнете добре набъбналия ориз със студена вода, до момента в който стане чист. Налейте 3 чаши вода в тенджерка и оставете да заври, прибавете ориза и варете на спокоен огън 15-20 минути. Смесете 1 чаша пълномаслено кисело мляко с 3 жълтъка, прибавете сместа към ориза и разбъркайте, прибавете 2 с.л. шафран. Намажете форма за печене с масло, разстелете ориза и печете 30-45 минути.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР