Шабленското и Дуранкулашкото езеро се източвали по подобен начин от

...
Шабленското и Дуранкулашкото езеро се източвали по подобен начин от
Коментари Харесай

От 20 години източвали предпролетно Шабленското и Дуранкулашкото езеро

Шабленското и Дуранкулашкото езеро се източвали по сходен метод от 20 години.

" От 20 години всяка година вършим това стартиране заради високите равнища само че водите, които наводняват постройките. Изпускането беше на 15 февруари. " Това изясни шефът на държавната резиденция в Шабла Кралю Кралев, представен от прессъобщение на Министерството на околната среда и водите.

Съобщението е по отношение на извършената по-рано през днешния ден инспекция от отрасловия министър на Шабленското и Дуранкулашкото езеро , за които имаше сигнал , че са източени, което нарушава екоравновесието и заплашва популациите на птици и риби. Проверката беше направена по предписание на премиера Борисов на днешното постоянно съвещание на Министерски съвет.
 Нено Димов ревизира равнището на Шабленското езеро по повеля на Борисов Обновена
Нено Димов ревизира равнището на Шабленското езеро по повеля на Борисов

Прокопавали канал в пясъчните дюни

" Дойдох персонално да ревизира сигналите за обстановката на Шабленското езеро. Ние сме на мястото, което е отворено за източване на част от водата. На процедура това се прави от години и не опонира на проекта за ръководство на предпазената околност - при избрани обстановки е възможно да се понижи равнището на водата. При приемането на смяната в проекта през 2016 година е направена консултация с Института по рибни запаси, съгласно който подобен вид действия би трябвало завърши преди 1 април ", изясни от своя страна Димов.

Министърът добави, че езерото би трябвало да се източва в този период , тъй като по този метод езерото може да се възвърне за размножителния интервал на рибите и птиците.

Затова и разрешенията, които се издават от Регионална инспекция за опазване на околната среда при спешни обстановки, претендирали дейностите да приключат до 15 март . В случая те завършили преди края на февруари, изясни още Димов.

По думите му отварянето на езерото е станало в сектора с най-тясна линия сред морето и езерото за запазване на дюните и естествените местообитания.
 Еколози сигнализират за фрапантен спад на езерата в Шабла и Езерец
Еколози сигнализират за фрапантен спад на езерата в Шабла и Езерец

Смятат, че виновността е на Регионална инспекция за опазване на околната среда

Във връзка с информацията за пожара в предпазената околност Димов съобщи, че Регионална инспекция за опазване на околната среда - Варна е била осведомена откакто пожарът е бил сподавен - на 4 март. На място от специалистите на екоинспекцията е открито, че към 5 дка от предпазената територия са опожарени, другите са отвън нея. Не са открити бедстващи животни. За нередността е подаден сигнал до прокуратурата.

Иначе за Шабленското и Дуранкулашкото езеро се отпускали близо 5 милиона лв. по Оперативна стратегия " Околна среда " (ОПОС). Регионална инспекция за опазване на околната среда - Варна ще бъде бенефициент на финансирането. Димов посочи, че по предпочитана ос " Биоразнообразие " на ОПОС е очакван финансов запас от 22 млн. лева за природозащитни действия във влажни зони.
 Смокиня - 1 205 квадратни метра унищожени дюни
Смокиня - 1 205 квадратни метра унищожени дюни

Огромни са вредите по дюните на Смокиня
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР