„Шабленското езеро е давало вода за напояване на 10 000

...
„Шабленското езеро е давало вода за напояване на 10 000
Коментари Харесай

Нено Димов: Шабленското езеро е затлачено с тиня, рибата намалява


„ Шабленското езеро е давало вода за напояване на 10 000 декара през годините, т.е. имало е непрестанно източване. Това го е държало в положително състояние”. Това разяснява в предаването „ Здравей, България” по Нова тв екоминистърът Нено Димов.

В края на февруари Община Шабла прокопа канал, който изпусна водите от езерото непосредствено в морето. Причината е сигнал от шефа на държавната резиденция край Шабла, че са се наводнили избените пространства.

„ Много приказвах с кмета и локалните какво е било положението на езерото преди години и в този момент. В момента то е затлачено с кал, кислородът понижава рибата изчезва, раците ги няма. Рибарите не вървят към този момент там. Състоянието на Шабленското езеро не е положително. Макар и спешно отводняването е изхвърлило част от тинята”, съобщи Димов.

По думите му по Оперативна програма „ Околна среда” ще бъдат отпуснати 5 милиона за Шабленското и Дуранкулашкото езеро, с цел да бъдат построени уреди, които да подобрят положението им.

Нено Димов сподели, че по думите на кмета на Шабла каналът е бил 1 метър, само че водата сама го е разширила.

Екоминистърът посочи още, че под езерото има извори, които го пълнят, а всички действия би трябвало да се правят задоволително време преди 1 април, с цел да може да се възвърне равнището на езерото.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР