Сградите са част от ежедневието ни. Хората прекарват голяма част

...
Сградите са част от ежедневието ни. Хората прекарват голяма част
Коментари Харесай

Седрик Найкe, Siemens AG: Интелигентната сграда „разбира“ средата, в която функционира


Сградите са част от всекидневието ни. Хората прекарват огромна част от живота си на закрито, по тази причина е извънредно значимо постройките да са безвредни, сигурни и комфортни. Седрик Найкe , основен изпълнителен шеф на оперативно направление Интелигентна инфраструктура и член на Управителния съвет на Siemens AG, споделя за какво постройките през днешния ден би трябвало да са интелигентни, да дават отговор на актуалните условия, каква ще е ролята им за бъдещето на енергийните мрежи и за какво небето не е краен лимит.

Г-н Найк е , какво съставлява за Вас интелигентната постройка?

- Сградите са част от живота ни от хиляди години. В предишното обаче те не са „ знаели “ по кое време някой влиза или излиза от тях. С все по-активното нахлуване на дигитализацията постройките към този момент разполагат с информация за своите жители. Те могат да дават данни освен на ползвателите, само че и на фасилити мениджърите и притежателите. Именно по тази причина за мен умната постройка би трябвало да „ схваща “ средата, в която се намира, да взаимодейства с нея, да се „ учи “ и приспособява към потребностите й.

Това не е тъкмо техническа формулировка.

- Ние в Siemens споделяме философия, насочена към хората. Преди да се фокусираме върху дадена технология, би трябвало да установим по какъв начин тя може да способства за живота на хората и по какъв начин ще им повлияе. До 2020 година, с помощта на интернета на нещата, до 50 милиона устройства ще бъдат свързани между тях, като една пета от тях ще бъдат употребявани в постройките. Количеството данни, които ще генерират тези свързани устройства, ще бъде голямо, като то няма да стопира да пораства.

Събирането на тези данни е значимо, само че не е задоволително. Ключово за една интелигентна постройка е по какъв начин тези данни се употребяват и проучват. Това разрешава постройката да е по-гъвкава, по-персонализирана и по-продуктивна за нас, хората.

Какви са изгодите от една умна постройка?

- Благодарение на дигитализацията през днешния ден една постройка,която следва да бъде издигната, може да има собствен дигитален близнак – т.е. точно цифрово копие, посредством което тя може да бъде построена доста по-ефективно. С други думи, постройката може да бъде „ интелигентна “ през цялото време, още преди построяването й. За притежателите добавената стойност от една умна постройка е, че тя може да дава данни по какъв начин да вземем за пример да бъде ръководена по-ефективно. Тя може да разпознава евентуални проблеми, преди те да се появят и станат действителни. По този метод могат да се понижат разноските и да се усили продуктивността.

Какви са изгодите за хората, обитаващи интелигентни здания?

- Ние прекарваме 90% от времето си в здания. Затова за нас е значимо да имаме оптимален комфорт и сигурност, както и да оставяме допустимо минимален екологичен отпечатък. Ако да вземем за пример интелигентната постройка регистрира, че аз съм вътре, тя ще ревизира и ще се увери, че няма опасности за пожар или възможност за непознато навлизане. Също по този начин ще ми бъде обезпечена подобаваща температура и качество на въздуха.

В световен аспект постройките употребяват към 40% от цялата сила. Как интелигентните здания могат да допринесат за намаляването на този забележителен %?

- До 50% от силата, която една средностатистическа постройка употребява, се губят. Това се дължи на обстоятелството, че се отопляват и осветяват пространства, за които това не е належащо. Добрата вест е, че съгласно последни изследвания дигитализацията и вътрешната съгласуваност могат да понижат екологичния отпечатък на умните здания до 80% по отношение на този на елементарните.
В същото време постройките освен употребяват сила. Те към този момент могат и да създават такава и да бъдат интелигентни просюмъри /едновременно производители и консуматори на енергия/, които взаимодействат със заобикалящата ги среда.
Като „ просюмъри “ постройките ще имат нова роля за енергийната система. Какви тъкмо ще са изгодите от това?

- Освен постройките, мрежите също стават интелигентни. В момента в Канада, където получихме от държавното управление доста безплатно финансиране, тестваме следната идея - в две от провинциите, които имат доста електрически отоплителни системи, започнахме да интегрираме постройките в мрежа. Целта ни е да съхраним непотребната сила като топлота. С други думи – започваме да използваме умната постройка като батерия – в този случай не електрическа, а топлинна. В момента опитвам със система, която разрешава понижаване на силата, закупена от комуналната компания в пиковите интервали, и съхраняването й за моментите, в които равнищата на произвеждане са по-ниски. В Канада задачата ни е да създадем така наречен виртуална електроцентрала. При тази идея постройките са част от една децентрализирана електроцентрала. Ако резултатът е позитивен, няма да е належащо построяването на една или две електроцентрали на въглища.

Когато интелигентните здания създават по-голямо количество сила от нужното, има опция тази сила да се продава. Доколко основна би била облагата?

- Предимство на възобновимата сила е, че създаденото свръхколичество може да се връща в мрежата, което съставлява важен принос за обществото. По този метод постройката се трансформира в индустриален актив в екосистемата. Заедно с LO3 – старт-ъп компания от Бруклин, Ню Йорк, създадохме микромрежа, употребяваща блокчейн. Тя разрешава на притежателя на една постройка да продава остатъка от слънчева сила на други консуматори в същия регион, която те могат да употребяват за работата на климатичната си система, вместо да разчитат на силата, създадена от електроцентрала. Идеята е да се построи микромрежа, която е и търговски насочена. Например един консуматор може да продава непотребното количество сила на прилежащото кафене, а в подмяна на това да получава гратис кафе. Тази идея несъмнено провокира интерес. Вече има проекти и за преместването на модела в Австрия.

Как тези просюмъри могат да бъдат част от концепцията за умния град?

- Ще дам образец с интернет и това, което той направи с компютрите, а точно – стартира да свързва всички компютри и ги остави да взаимодействат между тях, правейки всеки един от тях все по-умен. Същото ще се случи и с интелигентните здания. Те могат да се свържат с електрическата, газовата, водоснабдителната и отоплителната мрежи на града. Така ще станат част от интелигентна екосистема, в която всеки знае по какъв начин да взаимодейства с другите. Разбира се, никой не може да сътвори интелигентен град без нужните предпоставки за това, само че градът ще стане образован, когато и постройките са такива.

Дигиталната промяна към момента не е завършила. На какво ще са способни постройките на бъдещето вследствие на този развой?

- Аз постоянно споделям, че единствено небето е лимитът. В този случай обаче бих споделил, че покривът на една постройка е лимитът.

Интеракцията сред постройките и техните консуматори е наклонност, която ще продължи и ще има все по-голямо значение. Целта ни е да реализираме стадий на неограничена интеракция, при който постройките са интуитивни, а жителите им правят ежедневните си действия без непосредствено взаимоотношение с цифровата постройка. Да се надяваме, че в някакъв миг постройките ще бъдат задоволително умни, с цел да плануват потребностите на потребителите и ще основават среда, която е удобна както за жителите й, по този начин и за тези, които живеят наоколо.


Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР