Сгради, които сами произвеждат електричество. Идеята въобще не е нова,

...
Сгради, които сами произвеждат електричество. Идеята въобще не е нова,
Коментари Харесай

Зелена светлина: слънчеви тухли

Сгради, които сами създават електричество. Идеята изобщо не е нова, само че английският академик лекар Хасан Бейг реши да огледа на нея от различен ъгъл, като създаде слънчеви тухли.

Д-р Хасан Бейг, създател на компания за слънчеви строителни материали: Съвременните здания гълтам към 40% от електричеството, което се създава в световен мащаб. И това способства за към една-трета от въглеродните излъчвания. Основно за електричеството на тези здания се употребяват изкопаеми горива. Отскоро се слагат слънчеви панели.
Вграждането на фотоволтаичните детайли в стените на постройките несъмнено ще внесе промени в архитектурните и енергийните стойности на всяка сграда. На външен тип тухлите не се доста по-различни от обичайните стъклени блокчета. Революционната концепция на лекар Хасан Бейг е да сложи фотоволтаични кафези вътре в тухлите.
Д-р Хасан Бейг: Поставихме по-малки слънчеви кафези вътре в стъклените блокове. А на повърхността има оптика. Тя концентрира слънчевата светлина и разрешава през целия ден тухлите да я гълтам. По този метод всяка клетка създава доста повече електричество.
Прозрачните тухли на лекар Бейг обезпечават електричество, повече естествена светлина и изолираност.
Д-р Хасан Бейг: Важна е и естетичната страна, тъй като тухлите доста добре се вписват в архитектурата на постройките.
Според лекар Бейг технологията може да има необятно приложение: да обезпечава електричество в постройките, да се употребява за зареждане на електрически автомобили или пък да складира създадената сила.
Хасан Бейг: Това е модулен артикул, което значи, че тухлите могат да се свързват в по-големи структури. Така ще се построяват стени, които ще създават електричество, ще пропущат дневна светлина и ще усъвършенстват термоизолацията.
Надеждите на лекар Бейг са през идната година да стартира всеобщо произвеждане на фотоволтаичните тухли.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР