Сградата, в която е планирано да се помещава Националната педиатрична

Сградата, в която е планирано да се помещава Националната педиатрична ...

Опасна ли е сградата, предвидена за Национална педиатрична болница?.

Сградата, в която е планирано да се помещава Националната педиатрична болница не отговаря на съвременните извиквания за качество и безопасност. Това заяви инж. Иван Каралеев – председател на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране.
По думите му "стандартите и нормативните актове показват минималните изисквания,  а ние се стремим към качество. Основната цел трябва да бъде качеството. Видимо един такъв строеж е престоял повече от 40 години на въздействието на атмосферните условия. Трябва да се имат предвид и съвременните условия. Сградата няма да е за една-две годни, а минимум за половин век," уточни още Каралеев в интервю за bTV.
Освен това експертът допълни, че е важен и интериорът, и ел. инсталациите.
По думите му на сградата трябва да се направи технически паспорт за състоянието ѝ. В доклад на Министерство на здравеопазването се посочва, че през февруари 2019 г. сградата е обследвана, като заключението е, че строежът може да бъде завършен след приключване на строително-възстановителни дейности.
"При реализирането на една идея трябва да се има предвид добре разписано техническо задание, което да облече в съответната форма и да изпълни със съдържание.", допълни инж. Каралеев.
Детският пулмолог д-р Елена Георгиева, участвала в Инициативния комитет за създаването на Национална детска болница, посочи, че целта им е била да се обединят функции на различни здравни заведения.
"Мен ме притеснява, че преди 10 години има категорично заключение, че сградата е негодна, а сега се оказва, че строежът е годен. Кое е правилното – аз не знам, защото съм лекар, но най-вероятно тук има нужда от нова експертиза.", коментира още Георгиева. 
Тя допълни, че е важна и обстановката - стаите да са просторни, да има парк, което е от изключителна важност за състоянието на болните деца и тяхното желание да оздравеят.
Преди дни стана ясно, че обществената поръчка за детската болница е спряна. Вижте защо в материала ТУК
Снимка: архив

Източник: actualno.com