Сградата на Върховния съд на Венецуела беше нападната от полицейски

...
Сградата на Върховния съд на Венецуела беше нападната от полицейски
Коментари Харесай

Хеликоптер нападна Върховния съд на Венецуела, Мадуро заговори за "тероризъм"

Сградата на Върховния съд на Венецуела беше нападната от полицейски хеликоптер, предадоха международните медии.

Нападението беше осъществено в миг, когато 54-годишният президент говореше онлайн по държавната телевизия, оповестява АП. Мадуро съобщи, че е била задействана националната противовъздушна защита. Тя е осуетила нападението, което президентът дефинира като терористично. " То можеше да провокира покруса с десетки убити и ранени ", акцентира президентът, представен от Българска телеграфна агенция.

Мадуро съобщи, че осъжда терористичното нахлуване и прикани опозиционната " Коалиция на демократичното единение " да направи същото, съобщи ТАСС.

Десетки са убитите през последните няколко месеца, откогато хиляди венецуелци стачкуват на фона на задълбочаващата се икономическа рецесия в страната. Мадуро упреква Съединените щати и Мексико, че поддържат протестиращите.

Четири гранати

Хеликоптер на полицията към 18:00 ч. локално време прелетял над седалището на Върховния арбитражен съд в Каракас и хвърлил четири гранати по постройката, описват венецуелци, които живеят покрай постройката, представени от в. " Ел паис ".

#ALERTA Helicóptero pilotado por agentes de la policía lanza dos granadas contra la sede del Tribunal Supremo de Justicia en Venezuela pic.twitter.com/wryPcTd91m
— Subrayadomx (@subrayadomx) June 28, 2017
Няма ранени при случая, а националната армия на страната заяви, че е отблъснала офанзивата. Очевидци описват за хаоса след нападението, защото доста хора се прибират от работа в този час. Зонат била отцепена, а военните наобиколили двореца " Мирафлорес ", където се намира президентът.
Машината, която съгласно управляващите била открадната от полицията, малко преди този момент прелетяла над постройката на вътрешното министерство. Версията на режима гласи, че хеликоптерът отправил 15 изстрела към тераса на министерството, където публицисти чествали професионалния си празник (във Венецуела това е 27 юни). Четвърт час по-късно кацнал на покрива на жилищна постройка в квартал югоизточно от Каракас. Живеещи в квартала, представени от " Ел паис ", настояват, че прокиснал там към 15 минути, преди да отлети още веднъж.

Подобен случай се случва за първи път, откогато чависткият режим пое властта преди 18 години. Изборът на Върховния съд на Венецуела обаче не е инцидентен. Той беше един от главните принадлежности на Мадуро в битката с опозицията, която управлява Народното събрание след успеха на изборите през декември 2015 година. Институцията първо реши да отнеме функционалностите на Народното събрание, само че след това се отхвърли.

" Корумпирано държавно управление "

В обществените медии се появиха фотоси на наследник полицейски хеликоптер, носещ антиправителствен девиз. Пилот на полицейски хеликоптер на име Оскар Перес прикани за " протест " ръководството на Мадуро, което той дефинира като " робия ". От хеликоптера се подаваше знаме с надпис " 350 независимост ". Това е позоваване на член от конституцията, който гласи, че венецуелците би трябвало да се опълчват на всеки режим, който потъпква демократичните права и човешките свободи.

" Имаме два избора: да бъдем съдени на следващия ден от съвестта си и хората или да стартираме още през днешния ден да се освобождаваме от това корумпирано държавно управление ", съобщи Перес. Той четеше изказване, а зад него стояха четирима души във военни униформи, маски за ски и носещи щурмови пушки.

" Президент Николас Мадуро, ние желаеме неотложно да подадеш оставка дружно с министерската си кохорта и да се свикат (парламентарни и президентски) избори ", добави Перес в послание, " target= " _blank " > оповестено и в профила му в " Инстаграм ". Той съобщи, че против държавното управление се афишира коалиция от военни, служители на реда и жители, националисти и патриоти, без партийна ринадлежност, " търсещи салдото " против държавното управление. Представителите на тази група водят наземна и въздушна интервенция, " с цел да върнат властта на демократичния народ и да възстановят конституционния ред ", акцентира Перес.

Той афишира, че бунтуващите се " не търсят възмездие, а правдивост. " " Затова призоваваме всички венецуелци... да се прсъединят към (нашите) сили и да излязат на улицата, " изяснява той.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР