Сградата на Народното събрание не е закрито обществено място. Това

...
Сградата на Народното събрание не е закрито обществено място. Това
Коментари Харесай

Здравният министър: Маските в НС не са задължителни

Сградата на Народното събрание не е закрито публично място. Това излиза наяве от отговор на здравния министър проф. Костадин Ангелов до питане от страна на депутати на Българска социалистическа партия. Ангелов отговори документално на Росен Миланов и Георги Свиленски, които попитаха би трябвало ли да се носят защитни маски в пленарна зала.
Според последната разпоредба на Министерство на здравеопазването маските на закрити публични места са наложителни. Тогава обаче се появиха въпроси - би трябвало ли народните представители да са с маски на работните си места, до момента в който дебатират значимите тематики. От отговора на проф. Ангелов обаче излиза наяве, че депутатите би трябвало да носят маски единствено в пространствата, които са налични за жители.

Достъпът до Народното събрание обаче е следен. Граждани на процедура могат да участват само на съвещания на комисии, и то при позволение.

" Всички лица, които се намират в закрити публични места (в т. ч. транспортни средства за публичен транспорт, лечебни и здравни заведения, аптеки, оптики, национални центрове по проблемите на публичното здраве, административни институции и други места, в които се обслужват или имат достъп жителите, железопътни гари и автогари, летища, метростанции, търговски обекти, църкви, манастири, храмове, музеи и др.), са длъжни да имат сложена защитна маска за лице за еднократна или многократна приложимост, или друго средство, покриващо носа и устата (в т. ч. забрадка, шал и др.) ", показва Ангелов в писмото си.

Според закона за здравето за първо нарушаване санкцията за физическо лице за неносене на маска в изброените закрити публични места е от 300 до 1000 лева, а при наново нарушаване - от 1000 до 2000 лева За юридическо лице санкциите са от 500 до 2000 лева, а при наново нарушаване - от 2000 до 5000 лева.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР