Сградата на Агенцията по вписванията в София © Надежда Чипева

...
Сградата на Агенцията по вписванията в София © Надежда Чипева
Коментари Харесай

Делата за несъстоятелност вървят на тъмно заради липсата на търговски регистър

Сградата на Агенцията по вписванията в София

© Надежда Чипева Още по тематиката
Шефката на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова подаде оставка (обновена)

Институцията остава без управление, защото преди месец директорката освободи заместничката си по целенасоченост
17 авг 2018
Кой спря Търговския указател

Никой не поема отговорност за неуспеха на организацията, която се оглавява от близката до Делян Пеевски Зорница Даскалова
17 авг 2018
Цачева ревизира Агенцията по вписванията, Борисов загатна за уволняване

Не съм удовлетворен от шефката на Търговския указател, ще изчакаме още 4-5 дни и ще създадем промени, съобщи министър председателят
16 авг 2018
Проблемът с Търговския указател, или когато л@йното удари вентилатора

При неналичието на съответна информация можем единствено да спекулираме за аргументите за краха, само че има логичност в догатката за тенденциозен бойкот
15 авг 2018 След краха на Търговския указател не съществува благонадежден източник, от който да излиза наяве, че против обещано сдружение тече произвеждане по неплатежоспособност. Това сподели инспекция на " Капитал " в обществените регистри на съдилищата, системата за производствата по неплатежоспособност, Търговския указател и съвещания с търговски съдии и юристи.

Въпреки това към сегашния миг страната в лицето на Агенцията по вписванията, Министерството на правораздаването или Висшия правосъден съвет не са адресирали казуса и това отваря порти за големи злоупотреби.

На мрачно

Според Търговския закон молбите за разкриване на произвеждане по неплатежоспособност, подадени от самото сдружение, се вписват неотложно в Търговския указател. Когато делото е формирано по искане на заемодател, до регистъра се изпраща за регистриране решението, с което е намерено произвеждане по неплатежоспособност.

Идеята и в двата случая е кредиторите на компанията да могат навреме да узнаят, че тече сходно произвеждане и да предявят вземанията си. Ако те не го създадат навреме, могат да изгубят опцията да имат искания към имуществото на компанията, оповестена в несъстоятелност или поискала да бъде оповестена в такава.

След като от предишния четвъртък Търговският указател не действа и на процедура актове, свързани с производствата по неплатежоспособност, не се вписват в него, надлежно кредиторите няма по какъв начин да научат от него, че сходно произвеждане е било намерено.

Другият вероятен източник на тази информация е системата за производства по неплатежоспособност, която се поддържа от Министерството на правораздаването. Тя също не е многообещаващ източник на информация, тъй като не всички окръжни съдилища в страната извършват задължението си да подават информация към нея.

Без решение
Справка на " Капитал " в системата на Министерство на правосъдието сподели, че от срутва на Търговския указател са формирани над 10 каузи за неплатежоспособност. Тези от тях, които са формирани по молба на самото сдружение, се развиват, макар че изпратената до регистъра молба не е била вписана.

Търговски арбитър изясни пред " Капитал ", че от регистъра отхвърлят да одобряват актовете на съда, което е проблем, защото условия, които се вписват служебно въз основа на акт на съда, в това число решения за разкриване произвеждане по неплатежоспособност, сега не са отразени в регистъра и остават незнайни за третите лица. " В момента няма по какъв начин да се разбере, че някое сдружение е с намерено произвеждане и няма право да прави покупко-продажби, тъй като в регистъра са чисти като сълза ", сподели още той.

Магистратът отбелязва, че " блокажът препятства работата на съда, а не я усилва ", защото не могат да се преглеждат част от делата - тъжби против отводи за вписвания, претенции за прекъсване на регистърно произвеждане и така нататък

Неяснотата, в която се развиват производствата по неплатежоспособност, основава среда, която е извънредно удобна за измами и злоупотреби.

Борисов: Регистърът ще работи на 100% в сряда
Търговският указател ще работи изцяло до сряда, даде обещание персонално министър председателят Бойко Борисов през вчерашния ден. " Виждате, има страни, където изборите им пробиха с хакерски атаки. Тук за всяко нещо се подвига голяма врява. Да, не е прелестно, само че пък всички работят интензивно, с цел да обезопасим системата ", сподели министър председателят в Стара Загора, представен от БНР.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР