Сградата на Агенцията по вписванията © Цветелина Белутова Още по

...
Сградата на Агенцията по вписванията © Цветелина Белутова Още по
Коментари Харесай

Агенцията по вписванията: Търговският регистър ще рестартира "поетапно"

Сградата на Агенцията по вписванията

© Цветелина Белутова Още по тематиката
България остава без Търговски указател неразбираемо докога

Неработещата система блокира комерсиалния оборот и отваря вратите за измами
13 авг 2018
Търговският указател няма да работи през днешния ден
10 авг 2018 Причините за проблемите в Търговския указател са напълно механически, няма злонамерена външна интервенция, нито корист с данните в регистрите. Работата на регистъра на юридическите лица " ще бъде обновена поетапно до цялостно премахване на техническите аргументи за прекратения достъп ", като още в сряда, 15 август, ще могат да бъдат осъществявани информации за настоящото положение на компаниите.

Това написа в известие на Агенцията по вписванията, изпратено в късния следобяд в понеделник в опит да се разсеят трупащите се опасения в бизнеса и жителите поради цялостното блокиране на Търговския указател и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел от петък насам. Тревогата беше подсилена от половинчатите послания на Министерството на правораздаването, които не дават изясненост нито за същностните аргументи за този блокаж, нито за периодите, в които ще бъдат отстранени техническите повреди и ще бъдат обновени всички функционалности на регистъра. В последното известие също не се споделя по кое време той ще проработи изцяло, а единствено, че това ще стане поетапно.

" Агенцията по вписванията подсигурява, че за времето на нарушение на достъпа до регистрите дейности по отношение на данните в тях не са осъществявани и благоприятни условия за злоупотреби не съществуват.

Всички останали регистри на Агенцията по вписванията работят с цялостните си функционалности.

Агенцията още веднъж сервира извинения на потребителите си за породените неудобства. По мотив постъпили запитвания Агенцията по вписванията прецизира, че аргументите са напълно механически и не са резултат от злонамерена външна интервенция ", се споделя още в известието.

Първоначално в петък от организацията оповестиха, че достъпът до регистъра е блокиран заради механически проблеми, само че се чака те да бъдат отстранени в границите на 8 часа. В неделя вечер информацията към този момент беше, че правосъдният министър Цецка Цачева е сезирала прокуратурата, Министерство на вътрешните работи и ДАНС, а екип от IT експерти работи непрекъснато в спешен режим. До момента обаче няма публично пояснение за повода за тази тежка повреда и аргументите за нея, както и какви съмнения за незаконни условия са предиздвикали Цачева да сезира прокуратурата и Министерство на вътрешните работи.

Източници на " Капитал " обясниха импровизирано, че казусът не е софтуерен, а хардуерен, само че това не прави нещата да наподобяват по-малко рискови. Според някои осведомени сървърите, на които се съхранява информацията, се държат на едно място в несъответствуващи пространства с постоянно срещания мотив за липса на средства. Точно тези условия родиха подозренията дали няма да се стигне до изгубена информация. Логични наподобяват и опасенията за измами в интервала, през който регистърът не работи. Именно блокирането на фирмените вписвания в регистъра и опасенията от измами доведоха до опашки пред териториалните звена на организацията. А в обществените мрежи консуматор се оплака, че в банка са му отказали зареждане на сметка на каса поради неработещия Търговски указател.

От организацията през вчерашния ден оповестиха, че операции на данни няма, няма и заплаха да изчезне информация. Неофициално чиновници споделят, че единственото, което може да изчезне, са неразгледаните заявки за счетоводните доклади, само че това още не е ясно, а и те елементарно могат да бъдат възобновени.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР