Сградата GoodLine е сертифицирана по стандарта за устойчиво развитие BREEAM.

...
Сградата GoodLine е сертифицирана по стандарта за устойчиво развитие BREEAM.
Коментари Харесай

Софийският пазар засега поглъща новите офиси

Сградата GoodLine е сертифицирана по стандарта за стабилно развиване BREEAM. Инвеститор в постройката са притежателите на Diel Sport, а основен реализатор - " Маркан ".

© Цветелина Белутова
Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Нови 100 хиляди квадрата с офиси е поел пазарът в София през първите шест месеца на годината. Бурното строителство дава обещание нови половин милион квадрата. Засега наемането на зелено продължава и цените са постоянни. Това в обобщение демонстрират анализите на трите огромни консултанта на пазара.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Отдаването чартърен на здания, до момента в който още са в градеж, продължава да е устойчива наклонност на пазара на офиси. " Големите компании имат доста съответни условия към офис средата. Запознават се с плановете още на ранен стадий и когато дадена офис постройка дава отговор на потребностите им, подписват контракт за наем преди разрешението за прилагане. Не чакат да я видят подготвена ", изяснява Станимира Пашова, управител офис площи в консултантската компания за бизнес парцели Cushman & Wakefield Forton. Пашова добавя, че това внася предвидимост на пазара и е добър знак, че качествените офис планове се усвояват извънредно бързо.

Според българския офис на интернационалната консултантска компания Colliers при наемни контракти за 61 000 кв.м през първото полугодие 22% са за наемане на площи на стадий " в градеж ". Основен дял обаче имат покупко-продажбите за пренасяне на офиса - 28% от площите, следвани от тези за уголемение на компании, които към този момент участват на българския пазар - 26% от квадратурата.

Незаетите площи остават към 9%

Наемането на стадий " в градеж " е пояснение и за какво делът на свободните площи на пазара нараства нищожно от началото на 2019 година, макар че през интервала са приключени голям брой нови планове - с размер съвсем колкото този за цялата 2018 година, съгласно данните на Colliers.

Cushman & Wakefield Forton правят оценка свободните офис площи в София за полугодието на 9.9%. При постройките клас А те са даже под 9%. Леко покачване на незаетите квадратури има при офисите клас Б, главно поради наклонността някои наематели да се местят в по-висок клас офиси, изясняват от компанията.

Според консултантите в областта на бизнес парцелите MBL, откакто рекордният размер офис площи, въведени в употреба през първото тримесечие на 2019 година, е вдигнал % на свободните пространства до 9.5, в края на първото полугодие той се е намалил до 9.1%.

Ръст на предлагането към 4-6%

С сред 4% и 6% (според другите компании) нараства предлагането на офис площи в София през първото полугодие. Завършените нови офис площи клас А и Б през януари - юни са близо 107 хиляди кв.м по данни на Cushman & Wakefield Forton. Това е растеж от 6% по отношение на началото на годината до 1.925 млн. кв.м общо предложение. От Colliers правят оценка площите, влезнали в употреба през интервала, на 91 хиляди кв.м – растеж от 4% до 2.202 млн. кв.м. От MBL дефинират растежа на 5% - с 93 хиляди кв.м до 2.06 млн. кв.м.

През януари - март са въведени в употреба повече нови площи, в сравнение с през април - юни. Според MBL първото полугодие е най-силното за последните осем години. Съотношението по нови офис площи по отношение на второто е 70 хиляди кв.м към 23 хиляди кв.м. Според Cushman & Wakefield Forton то е 64 хиляди кв.м към 43 хиляди кв.м.

Знакови офис здания за първото полугодие има в региона против " Бизнес парк София " - фаза две на Adora Business Center и първа фаза в Gаritage Park (над Околовръстното в посока Бистрица). Концентрация има и към " Цариградско шосе " - офис постройките в GoodLine (в " Младост " 1), Space Tower (до " Метро ", в която се нанесе Experian), Office A (близо до The Mall, която беше добита от " Браво пропърти фонд " ). На бул. " България " оригиналност е Tower B (от комплекса на Bulgaria Mall).

Още 400 - 450 хиляди кв.м в градеж

Към второто тримесечие на 2019 година плановете в развой на интензивно строителство в София са 404 хиляди кв.м съгласно разбора на Cushman & Wakefield Forton, 437 хиляди кв.м съгласно Colliers и малко над 450 хиляди кв.м съгласно MBL. Очакванията са те да бъдат подготвени най-късно до края на 2022 година Ако всички тези планове бъдат осъществени, към 2021-2022 година офис площите в София ще набъбнат най-малко с 20%. Още към 400 хиляди кв.м, са планувани за създаване, само че за тях към момента няма позволение за градеж съгласно информациите на MBL.

Компаниите на пазара изчакват площите, които ще бъдат приключени през 2020-2021 година Дотогава все по-често ще се следи търсене на краткотрайни краткосрочни офис решения по оценка на Colliers. Прогнозата на Cushman & Wakefield Forton е в дълготраен проект леко да се покачат свободните площи, което ще докара до напън върху наемите.

В по-близък проект обаче - втората половина на годината, от Colliers предвиждат дефицитът на офиси клас А в София да се задълбочи. От Cushman & Wakefield Forton считат, че наемният пазар ще е по-динамичен през третото и четвъртото тримесечие, които обичайно са по-активни.КАРЕ
Наемите без смяна - сред 13 и 15 евро на кв.м

Наемните цени на офис площите в София са постоянни съгласно фирмите. За идеалния център офертните равнища за офиси клас А остават 15 евро на кв.м месечно по информация на Cushman & Wakefield Forton. Така е и съгласно Colliers, чиито данни демонстрират, че няма смяна от 2017 година насам.

В необятния център офертните наеми са 14 евро на кв.м, а в периферните зони - 13 евро на кв.м, по данните на Colliers. През 2017 периферията нараства и се изравнява с необятния център на равнища 13 евро на кв.м. Миналата година и цените в необятния център се качват - до 14 евро на кв.м. От Cushman & Wakefield Forton удостоверяват, че за висок клас офиси по огромните булеварди офертните наеми са 13-14 евро на кв.м.

За офиси клас А офертните равнища с някои изключения варират сред 12 и 14 евро на кв.м на месец. При клас Б те са сред 8 и 11 евро на кв.м, споделят от МВL. От компанията чакат през втората половина на 2019 година те да останат без основна смяна.

Доходността от капиталови покупко-продажби също поддържа устойчиви равнища – 7.75-8% за първокласни активи, по данни на Cushman & Wakefield Forton.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР