Сградата е разрешена в 12 без 10 от колегата преди

...
Сградата е разрешена в 12 без 10 от колегата преди
Коментари Харесай

Главният архитект на София смята, че до ноември 2018 година Златен век е строен законно

Сградата е позволена в 12 без 10 от сътрудника преди мен – арх. Петър Диков. Оставали са единствено 2 дни до влизането в силата на Закона за устройство на територията (ЗУТ), с което е била лимитирана кота корниз на 26 метра. Нека проектант Диков да отговори. Така основният проектант Здравко Здравков разяснява спрения към този момент план " Златен век ".
Що се отнася до строителното позволение, Здравков разгласи, че персоналното му разбиране е, че до ноември 2018 година е строено законно , тъй като имало опция да се удължи разрешителното за една година. Може би арх. Мирянов е останал с разбиране, че поправката в Закон за устройство на територията през 2017 година (бел. ред. – известна като поправката " Артекс " ) му дава опция да продължи градежа. Бяхме подготвили отвод на оттегленото искане за продължение на разрешителното, увери Здравков пред bTV. Той уточни и, че е писал на ДНСК и Мирянови, че член 153 от Закон за устройство на територията няма назад деяние за " Златен век ”.
Правен парадокс е в " Златен век " да има ателиета , откакто небостъргачът публично трябвало да е офис постройка. Това е юридически парадокс, съобщи Здравков и де факто упрекна закона, като призна, че в плана за " Златен век " има ателиета.
Попитан дали и други вложители са опитвали да му въздействат посредством SMS-и (във видеото след 48:40 минута), Здравков отговори, че си носи отговорността за всеки подписан акт, без значение кой му се е обаждал. Главният проектант по този начин и не сподели повече по отношение на SMS-ите, за които в долния запис твърди, че са част от връзка за срещи със столичния кмет Йорданка Фандъкова точно поради " Златен век ". " Бързи писти няма за никого ", увери той.
Сподели с твоите другари
По отношение на ремонта на Борисовата градина, основният проектант отбрани проекта на проф. Ковачев, тъй като не се предвиждало никакво застрояване. На въпрос за какво тогава спортният министър Красен Кралев желае да го апелира даже пред съда, Здравков отговори, че през 2017 година спортното министерство (ММС) към този момент обжалвало проект за преобразяване на стадион „ Юнак ” в зелен амфитеатър и жалбата била почетена. Планът ще бъде показан на 5 юни в УАСГ, сподели още Здравков. Той изрази персонално мнение, че стадион " Васил Левски " би трябвало да бъде изместен, тъй като е планиран във време, в което не е имало толкоз доста коли. И показа, че е говорено за народен стадион, който да се строи в периферията на София. А за " Българска войска " основният проектант предизвести, че би трябвало да има вярно техническо решение за достъпа на коли до оборудването и изиска оферти от ММС.
Няма да има акция " Климатик ". В момента работим по утвърден стандарт за част от центъра на София, където има сгради-културни монументи и там не е редно да има висящи климатици, екстравагантно фасадно осветяване, сградно преустрояване не по стандарт. Става въпрос за региона на улиците " Иван Шишман ", " Граф Игнатиев ", " Шести септември " и " Солунска ". Това посочи Здравков, като напомни, че предлагането за смяна на съответната разпоредба е това да стане за 3 години, само че занапред би трябвало да взема решение Столичният общински съвет (СОС).
Главният проектант на София предизвести, че упоритостта е подобен стандарт да има и в други елементи на столицата. И отхвърли да каже какви ще са санкциите, тъй като още били " обект на връзка ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР