Сграда във форма торус“, който елегантно е кацнал на V-образни

...
Сграда във форма торус“, който елегантно е кацнал на V-образни
Коментари Харесай

Школо по архитектура на Адата

Сграда във форма „ торус “, който елегантно е кацнал на V-образни стоманени колони в западния завършек на остров Адата, предложи студентът в УАСГ Тихомир Петров в своя дипломна работа през 2014 година Това е концепцията на младежа за Архитектурно учебно заведение на остров Адата в Пловдив.

„ За да се привлекат най-хубавите и най-ярките преподаватели и студенти, университетите през днешния ден се нуждаят от здания, които освен да обслужват техните университетски цели, само че и до носят авторитет на своите кампуси посредством новаторски дизайн. Смятам, че моето предложение за Училище по архитектура на остров Адата в Пловдив е съумяло да реализира тези две цели ”, пази тезата си Тихомир.

Сградата е позициониран по този начин, че от нея се открива невероятна панорама към Пловдив и в това време излиза наяве видимо обръщение от брега. При търсенето на формата главната цел е била постигането на прочувственото влияние за футуристична интерпретация на „ машината за познание “. За нещо, което е кацнало на острова от различен свят или друго време/измерение. Друга значима причина за потреблението на този метод е минимална интервенция на средата посредством повдигането на постройката над терена и даването на освободеното пространство още веднъж на природата, което може да се употребява за green-meеtings, релакс и изобретателна самота. Променливото равнище на река Марица през пролетните месеци и заплахата от заливане на острова също оказа въздействие при търсенето на уместно архитектурно решение, твърди студентът.

За фасадното оформление на постройката той предлага дървени плочки /wood shingles/, с цел да се реализира тази присъща визия. Освен това студентът стартира концепцията да се прокара нов пешеходен мост за връзка на южния бряг на реката с панаира през постройката. „ По този метод хората преминаващи през стъкления мост, прорязващ водното огледало, съумяват да възприемат постройката от забавни ъгли и отблясъци ”.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР