Сграда на Театър София осъмна с големи транспаранти по фасадата

...
Сграда на Театър София осъмна с големи транспаранти по фасадата
Коментари Харесай

Ремонтът на театър София - поредната бутафория за бързо усвояване на евросредства?

Сграда на Театър " София " осъмна с огромни транспаранти по фасадата ѝ. С акцията деятелите от " Спаси София " подлагат на критика подготвяния от Столичната община който напълно ще наруши достоверния ѝ тип.

На транспарантите са написани апели постройката да бъде избавена от " алчността на ръководещите ", които съгласно деятелите са подготвени да я трансфорат в следващата бутафория в името на бързото асимилиране на милиони евросредства.

Стефан Спасов от " Спаси София " изясни, че красивата каменна фасада ще бъде свалена и сменена с окачена, нямаща нищо общо с истинската, а знаковият интериор ще бъде изкъртен и сменен с гипсокартон и плоскости от пресовани дървесни частици. Всички присъщи детайли ще бъдат отстранени и няма да бъдат върнати. За сметка на това ще се появи стъклена пирамида непосредствено върху откритата сцена. По негови думи става въпрос за замяна, не за реституция и опазване на истинската план на колектива архитекти на театъра.
 С близо 10 млн. лв. Министерство на регионалното развитие и Столична община реновират спектакъл
С близо 10 млн. лв. Министерство на регионалното развитие и Столична община реновират спектакъл " София "

Договорът бе подписан през днешния ден

От гражданската организация напомнят, че след прекратяването на предходния търг са събрали екип от потвърдени специалисти в областта на опазването на старите здания и са се пробвали да убедят ръководещите планът да бъде изменен, тъй че да се резервира достоверният тип на постройката. Бил е направен и експертен отчет с причини и лист на стъпки за възстановяване на плана. От Столичната община обаче останали глухи.

Според градските деятели още по-учудваща е позицията на зам.-кмета по строителството поради обстоятелството, че даже и специалисти от общинското звено Софияплан се афишират за смяна на плана и опазване на истинския тип на постройката. " Неразбираемо е Общината да продължава с този план непременно, дори против причините и мненията на личните си специалисти. Каква е задачата да се упорства толкоз интензивно, с изключение на с цел да се усвоят следващите 10 млн. лева европейски пари? ", запита самостоятелният общински консултант Борис Бонев.
 От Спаси София се ядосаха на Фандъкова, че желае да сменя фасадата на спектакъл
От Спаси София се ядосаха на Фандъкова, че желае да сменя фасадата на спектакъл " София "

Активистите упорстват публичната поръчка да бъде прекъсната

От " Спаси София " желаят цялостна преправка на плана, тъй че достоверният тип на постройката да бъде непокътнат. Те са безапелационни, че зданието на Театър " София " е един от най-ярките мостри на българския модернизъм и неслучайно има самодейност за вписването му в листата на националното недвижимо културно завещание.

На софиянци ни омръзна от бутафорните поправки на властта, които изтриват другите културни пластове от лицето на София и заличават нейния дух, безапелационен е Бонев. Той прикани ръководещите да не преследват само усвояването и материалните ползи и настоя за цялостна преправка на плана.

Активистите се заканват да провеждат огромен митинг , на който ще поканят столичани да изразят недоволството си от метода на ръководство на София.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР