Сграда на Министерство на правосъдието © Юлия Лазарова Шестима са

...
Сграда на Министерство на правосъдието © Юлия Лазарова Шестима са
Коментари Харесай

Шестима са кандидатите за български представител в европейската прокуратура

Сграда на Министерство на правораздаването

© Юлия Лазарова Шестима са позволените претенденти до състезанието за европейски прокурор от България, излиза наяве от известие на правосъдното министерство. Той ще бъде член на колегията на Европейската прокуратура дружно с представители на останалите страни от Европейски Съюз, присъединили се в основаването на институцията (т.е. всички като се изключи Полша, Унгария, Ирландия, Англия и Швеция).

За присъединяване в състезанието за този пост у нас са се явили деветима претенденти, само че трима от тях не са позволени, защото не дават отговор на критериите, заложени в европейското законодателство.

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. Допуснати претенденти са Александър Атанасов от Окръжна прокуратура - Варна, следователят от Окръжна прокуратура-Пловдив Дария Христова .

Следващият претендент е прокурор Десислава Пиронева от профилирания отдел на СГП. Тя наблюдаваше следствията против някогашния боен министър Николай Ненчев и за АЕЦ-Белене.

Бивш чиновник на същия отдел е и различен позволен претендент - Теодора Георгиева , която завоюва конкурс и в този момент е арбитър в Административен съд - София град.

Следващият позволен претендент е прокурор Каролина Хлебарова от Върховната касационна прокуратура. Тя наблюдаваше следствието за отстъпените права на градеж в Приморско на родственици на високопоставени магистрати, което по този начин и не стигна до съда.

Най-разпознаваем измежду претендентите е прокурор Сава Петров от Върховната касационна прокуратура (ВКП). Той завеждаше отдел " Международен " във ВКП, а сега е в аналитичното звено на ВКП.

Вторият стадий на състезанието - чуване на претендентите, ще се организира на 11 декември. Комисията се управлява от зам.-министъра на правораздаването Евгени Стоянов и в нея влизат шефът на Националния институт на правораздаването Миглена Тачева, четирима членове на Висш съдебен съвет (по двама от двете колегии - съдийска и прокурорска) и преподавателката по наказателно право в Софийския университет Маргарита Чинова.

Европейската прокуратура би трябвало да стартира работа през идната година. В нейната подготвеност ще бъде следствието на закононарушения, нарушаващи финансовите ползи на Европейски Съюз - главно измами с еврофондове и данъчни закононарушения.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР