Сгънати полиетиленови торбички, прилежно намачкани пластмасови бутилки, прибрани една в

...
Сгънати полиетиленови торбички, прилежно намачкани пластмасови бутилки, прибрани една в
Коментари Харесай

Зелена светлина: Книги за смет

Сгънати полиетиленови торбички, прилежно намачкани пластмасови бутилки, прибрани една в друга PVC-кофички от... какво ли не, капачки, чинийки, чашки, принадлежности, всевъзможни опаковки за еднократна приложимост. Който не е събирал разделно или особено за акцията " Книги за боклук ", той не знае какъв брой пластмаса единствено от опаковки може да натрупа едно българско семейство за няколко дни при постоянно извършване на покупки от супермаркетите.

Седмото издание на акцията " Книги за боклук " мина и отмина. Състоя се в пет града на България през уикенда. И добави нови стойности към размяната, от която всеки завоюва по нещо. Тонове събрана пластмаса попаднаха там, където им е мястото - в жълтите контейнери. Добре измитите и авансово подредени опаковки улесниха процеса на преработката и икономисаха значително сила, влагана в този развой. Нови, качествени и подбрани особено за акцията заглавия, зарадваха феновете на околната среда и хубавите книги - в хартиен и в електронен тип.

Новото решение за изместването на акцията от една централна допълнително местоположения пристигна изцяло разумно - пластмасата да се предава там, където се използва най-вече всекидневно - край верига супермаркети, включена като сътрудник в акцията. Първите седем години на акцията към този момент могат да се похвалят с десетки тонове модифицирани опаковки, голям брой получени и прочетени книги и най-много - с смяна на навиците и чувството, че оправянето са пластмасови проблеми прави всеки човек част от решението им.

Някой ще каже, че си повтаряме тази мантра всяка година, а пластмасата продължава да се натрупа по сметищата. След седем години " Книги за боклук " мнозина към този момент могат да отговорят: всеки самичък избира коя еволюция да следва - тази на статуквото и на изчезващ тип или тази на смяната, която непроменяемо оказва помощ на хората да се приспособяват към околната среда. Ако не вярвате - прочетете го; написа го в доста книги...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР