Сформираната със заповед на енергийния министър работна група анализира финансово-икономическото

...
Сформираната със заповед на енергийния министър работна група анализира финансово-икономическото
Коментари Харесай

Енергийният министър Петкова: Без въглищните централи не можем да осигурим енергийната сигурност на страната

Сформираната със заповед на енергийния министър работна група проучва финансово-икономическото положение на Топлоелектрическа централа „ Марица изток 2 “ ЕАД. Експертите от Министерството на енергетиката, сдружения от групата на „ Български енергиен холдинг “ ЕАД и Агенцията за стабилно енергийно развиване създадоха съответни оферти за стабилизиране на сдружението.

Днес ограниченията бяха показани пред синдикатите от министъра на енергетиката Теменужка Петкова, оповестиха от министерството. В срещата участваха също заместник-министър Красимир Първанов, ръководители на държавни енергийни компании и специалисти от министерството.

Топлоелектрическа централа „ Марица изток 2 “ ЕАД е базова мощ, от стратегическо значение за опазване стабилността на енергийната система на България и района. За нас е ясно, че без въглищните централи не можем да осигурим енергийната сигурност на страната, сподели пред участниците министър Петкова.

Като една от краткосрочните ограничения се планува закупуване на квоти за парникови газове на Топлоелектрическа централа Марица Изток 2 за 2018 година със средства на БЕХ ЕАД до края на актуалната година. Успоредно с това специалисти от Министерството на енергетиката и Агенцията за стабилно енергийно развиване ще водят диалози с държави-членки на Европейския съюз, с цел да прегледат опцията за статистически прехвърляния на излъчвания в сходство със Закона за силата от възобновими източници.

Като една от ограниченията работната група предлага да се проучва опцията Топлоелектрическа централа „ Марица изток “ 2 да се възползва от законовото право да предяви пред КЕВР разноски за сериозна инфраструктура.

В дълготраен проект специалистите ще продължат да работят по използване на европейски практики, които биха могли да спомогнат за опазване потенциала на Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 2 “ ЕАД.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР