Сформирана е експертна група, която предстои да вземе решение по

...
Сформирана е експертна група, която предстои да вземе решение по
Коментари Харесай

Може да се наложи изместване на трасето на магистрала Струма, което би я забавило с 2 години

Сформирана е експертна група, която следва да вземе решение по проблема с разкопките по трасето на Автомагистрала „ Струма “ край благоевградското село Покровник, като е допустимо даже изместване на трасето . Това сподели пред публицисти в Благоевград министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков, който бе в града за втория кръг от Националния шампионат на България „ Планинско нанагорнище Благоевград “.
Нанков съобщи, че надали има други хора като премиера Бойко Борисов и самия той, които да поставят толкоз старания за историята и археологията, както и за екологията.
„ В случая с разкопките край село Покровник никога не желаеме да сблъскаме двата интереса – бързото и скоростно строителство на автомагистралата с консервирането, експонирането и социализирането на скъпите находки от античния римски град. Затова сме обезпечили финансов запас в размер на малко над 8 млн. за разкопките по цялото продължение на автомагистрала „ Струма “ в секторите Лот 3.1 и Лот 3.3 “, сподели още Нанков.
Той добави, че все още изследванията вървят извънредно добре и са в график. „ Над 150 индивида работят на терен, от тях 31 са членовете на археологическия екип. От към седмица сме в непрекъсната връзка с министъра на културата Боил Банов, защото аз като елементарен човек и неексперт по тематиката е обикновено да се вслушвам в гласа на специалистите. Те ще преценяват какво следва оттук насетне “, разяснява министър Нанков.
Той изясни, че на обекта са открити две римски гробници. „ Първата от тях е ограбена още през средновековието, а експонатите от втората са в Регионален исторически музей – Благоевград за консервация. Експертна група още предходната седмица се събра в Министерството на културата, защото такова е условието. Следващата седмица тя ще продължи работа, по тази причина загатнах, че с сътрудника Банов сме в непрекъснат контакт. Ще се доверя напълно на мнението както на шефа на Националния археологически институт с музей към Българската академия на науките – доцент доктор Людмил Вагалински, по този начин и с това на останалите специалисти “, акцентира Нанков.
Регионалният министър сподели, че постоянно се преценява с мнението на специалистите и на академичната общественост. Той добави, че е хубаво, че при строенето на автомагистрали се откриват такива скъпи находки. „ Едва ли в случай че я нямаше автомагистрала „ Струма “ щяхме да попаднем на нещо сходно “, означи Нанков. По думите му по тази причина и при строителството на автомагистрали се залагат такива огромни бюджети, с цел да може историята и културата да бъде експонирана, съобщи Фокус.
„ Днес ще посетя мястото. След като бъде взето решението за обекта и за скъпите находки от него, ще посетим разкопките дружно с сътрудника Банов. И отново споделям по никакъв метод няма да сблъскваме ползите за по-бързото и скоростно строителство на автомагистралата с консервирането, експонирането и социализирането на скъпите находки от античния римски град “, добави Нанков.
Той добави, че откакто специалистите се произнесат по тематиката, Министерството на районното развиване и благоустройството е готово да обезпечи финансов запас, без значение от решението – дали ще бъде консервация, дали ще бъде социализация, дали ще бъде изместване на трасето на автомагистралата.
С към 2 години ще се забави построяването на Автомагистрала „ Струма “ край Благоевград, в случай че се наложи изместване на трасето поради археологическите изследвания, съобщи министърът.
Той акцентира, че в случай че специалистите преценяват, че това е належащо, то Министерството на районното развиване и благоустройството ще се съобрази с решението им.
„ Процедурата ще бъде дълга и ще се забавим, защото ще би трябвало да минем през нови парцели, които нямат парцеларен проект и отчуждаване. Това обаче няма да е съдбовно, защото ще се забавим с към 2 години, т.е. до 2023 ще бъде подготвен и този Лот 3.1. Ще се забавим във времето, ще създадем новите процедури, което ще ни коства огромен финансов запас, само че не можем да подценяваме историята, поради няколко милиона лв. в допълнение за бъдещото изместване “, акцентира министър Нанков.
Той означи, че това обаче е единствено едната догадка. Според районния министър няма гаранция, че при изместването на трасето няма още веднъж да се попадне на археология.
„ Ролята ни е доста тежка в тази ситуация, тъй като би трябвало да сме балансьори, само че няма да сблъскваме нито един интерес. Нека изчакаме сътрудниците от Министерството на културата, дружно с академичната общественост и археолозите да си кажат мнението, а ние ще действаме по отношение на него “, добави министър Нанков.
Във връзка със образувания предприемчив комитет за опазването на обекта, министърът съобщи, че почита сходни начинания и постоянно се преценява с мнението на локалната общественост, само че водещо би трябвало да е мнението на специалистите и експертите в дадените области. „ Смятам, че мнението на специалистите в най-голяма степен пази публичния интерес, тъй че при цялото ми почитание, то аз ще се съобразя с решението на образуваната експертна група “, добави Нанков.
По думите на районния министър решението по проблема би трябвало да стане ясно през идната седмица.
Докато Автомагистрала „ Струма “ не бъде подготвена, казусът с трафика през Кресненското дефиле и останалите натоварени пътни сектори в региона ще съществува, добави Нанков.
Той означи, че в региона има и други тежки сектори. За образец министър Нанков уточни региона на село Железница сред Благоевград и Симитли. „ В тези сектори имаме оптимално добър надзор от страна на КАТ „ Пътна полиция “, добави той. По думите на министър Нанков е належащо да се завърши с палиативните поправки за кърпенето на дупки и мостови уреди по протежението на Автомагистрала „ Струма “. „ Мостовите уреди преди Кресна, Железница и Крупник са в доста тежко положение. Ще се постараем оптимално бързо и без да затрудняваме трафика към Гърция да оправим фугите по протежението на мостовите оборудване “, добави Нанков.
Той сподели още, че ще се постараят оптимално бързо да приключат с построяването на Автомагистрала „ Струма “, с цел да се облекчи трафикът в област Благоевград.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР