Сезонно коригираният брутен вътрешен продукт нараства с 0,2% както в

...
Сезонно коригираният брутен вътрешен продукт нараства с 0,2% както в
Коментари Харесай

Икономиката на еврозоната се забави, безработицата падна до нивата от 2008 г.

Сезонно поправеният БВП нараства с 0,2% както в еврозоната, по този начин и в Европейски Съюз през второто тримесечие на 2019 година спрямо предходния тримесечен интервал. Това демонстрира предварителната експресна оценка, оповестена от Евростат, осведоми Money.bg.

През първото тримесечие Брутният вътрешен продукт се увеличи с 0,4% в еврозоната и с 0,5% в Европейски Съюз 28.

В съпоставяне със същото тримесечие на миналата година сезонно поправеният Брутният вътрешен продукт нараства с 1,1% в еврозоната и с 1,3% в целия Европейски съюз. През първото тримесечие на т.г. този индикатор бе 1,2% за еврозоната и 1,6% за Европейски Съюз 28.

Анализатори, интервюирани от организация Reuters, предвидиха, че в тримесечна база Брутният вътрешен продукт на валутния съюз ще нарасне с 0,2% и с 1% на годишна основа.

Инфлацията се забавя през юли

Годишната инфлация в еврозоната през юли по предварителни оценки се забавя до 1,1% по отношение на юнската стойност на индикатора - 1,3%.

Цената на енергоносителите през юли се повишава с 0,6% на годишна база след растеж от 1,7% в юни. Хранителните артикули, алкохолът, тютюневите произведения през юли нарастват с 2% след увеличението им с 1,9% месец по-рано.

Ръстът на цените на услугите се забавя от 1,6% до 1,2%.

Безработицата остава рекордно ниска

Сезонно поправеният % на безработицата в еврозоната е 7,5% през юни, което е понижение от 7,6% през май и от 8,2% през юни 2018 година Това е най-ниската стойност на индикатора, регистриран в еврозоната от юли 2008 година.

За целия Европейски Съюз равнището на безработицата през юни е 6,3%, остава същото като през май т.г. и е по ниско на годишна база от 6,8% през юни 2018 година.

Това остава най-ниският % на безработицата, регистриран в Европейски Съюз 28 от началото 2008 година.

За България Евростат регистрира безработица от 4,4 на 100. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР