Сезонни работници от Украйна, Молдова и Киргизстан ще спасяват летния

...
Сезонни работници от Украйна, Молдова и Киргизстан ще спасяват летния
Коментари Харесай

Украинци и молдовци отново ще спасяват летния сезон

Сезонни служащи от Украйна, Молдова и Киргизстан ще избавят летния сезон по родното Черноморие.  До този момент кандидатите за работа у нас от трети страни в областта на туризма са два пъти повече в съпоставяне със същия интервал на предходната година, сочат данни на Агенцията по заетостта, като очакванията са като цяло миналогодишният пик да се надскочи.

През 2018 година за период от три месеца са наети над 8443 чужденци от страни отвън Европейски Съюз, а до девет месеца са работили 219 души. Спрямо миналата 2017 година нарастването също бе двойно. Секторът разчита на импорт на трудови мигранти от трети страни, с цел да се оправи с хроничното си затруднение с дефицита на камериерки, сервитьорки и бармани, сервитьори, помощници в кухня и хигиенисти. Това обаче задържа нивото на заплащането в бранша доста под междинната работна заплата за страната, което и кара българите да търсят работа на открито.

От началото на 2019 година досега за тримесечна сезонна претовареност са регистрирани 2030 чужденци, жители на трети страни, като броя им пораства всекидневно. Много от тях са студенти, измежду претендентите за работа у нас има и представители на българската диаспора. От тях най-вече - 1483, са жители на Украйна, 243 идват от Киргизстан, а 87 са граждани на Молдова. Подадени са и 453 заявления на работодатели, подготвени да наемат сезонните служащи. Разрешение за работа от 90 дни до 9 месеца пък са получили 379 чужденци.

Туризмът и хотелиерството са секторът с най-вече свободни места и най-ниската работна заплата. При междинна месечна брутна работна заплата за страната за март от 1247 лева заплащането в сектора е 751 лева, сочат данни на Национален статистически институт. За съпоставяне в селското, горското и рибното стопанство, където също има дефицит на сезонна работна ръка, заплатите към този момент доближиха 1000 лева Съгласно статистиката за март на АЗ работодателите са декларирали максимален интерес към работна ръка в областта на персоналните услуги.

УЛЕСНЕНИЯ

Гражданите на Молдова вече нямат потребност от позволение за работа, защото от 14 март т.г. влезе в сила двустранната ни трудова спогодба, според която работодателите заявяват потребност от работна ръка пред Агенцията по заетостта, а службата по заетостта в Молдова се ангажира с обезпечаването й. Сезонните работници пристигат у нас след сключен контракт с съответен шеф. Самият шеф пък към този момент не се постанова да потвърждава с проби, че за тази позиция няма квалифициран български кандидат. За да се подсигурява резистентност в бранша с подготовката на местни квалифицирани фрагменти, в края на предходната година общественото министерство и Министерството на туризма подписаха съглашение за преквалификация на безработни. По специалности, подходящи за туристическия бранш, към този момент са почнали безплатното си обучение 74 безработни, оповестиха от Агенцията по заетостта. Заради ниското възнаграждение обаче квалифицираните ни фрагменти предпочитат да работят като обслужващ личен състав зад граница.

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР