Сезонът за събирането на трюфели почти започна. На този фон

...
Сезонът за събирането на трюфели почти започна. На този фон
Коментари Харесай

Дълги години нямаше никакви регулации за събирането на трюфели. Министерство на земеделието сега издаде заповед

Сезонът за събирането на трюфели съвсем стартира. На този декор Mинистерството на земеделието издаде краткотрайна заповед за събирачите на деликатесните гъби, с цел да може секторът да излезе на ярко, предава NOVA.

България е парадайс за трюфелите и дивите гъби, а тематиката за събирането им още веднъж е на дневен ред. Причината е забавянето на краткотрайната заповед, с която " ловците " на деликатесните гъби могат да работят легално. Сега заповедта към този момент е реалност, а последните промени в законодателството плануват търсачите на диворастящи гъби да заплащат осигуровки и налог. На този стадий обаче към момента липсва изясненост по какъв начин тъкмо ще се случва това.

За да бъде човек добър ловджия на трюфели, е доста значимо да има подобаващи помощници. Не по-малко значими обаче са и разпоредбите за ловците. „ Много дълги години в този отрасъл регулацията беше минимална, да не кажа - никаква, и може би е извънредно време да се направи нещо ”, съобщи Димитър Димитров, ръководител на Асоциация " Български трюфел ".

Именно по тази причина, въпреки и със забавяне, от Министерството на земеделието издадоха краткотрайна заповед, с която събирачите на деликатесните гъби да стартират работа легално. Разрешителните ще костват до 200 лева на месец. „ В това влиза различен налог, осигуровки здравни и обществени за 4 часа и позволение към горското ”, посочи Димитров.

В другите години България е постоянно на водещо място, от време на време дори и преди всичко по рандеман на трюфел най-вече на летен черен трюфел. Много постоянно страната ни е преди всичко по рандеман на подобен трюфел, и то освен в Европа, а в целия свят.

Цените на деликатесът и тази година се чака да варират в необятен диапазон. " Цената на черния летен трюфел е 40-50 лева, като на няколко пъти стига и до няколко стотин лв.. Черният есенен трюфел нормално коства от 100 до 1500 лева Най-скъпият трюфел е белият. Сезонът му е от септември до декември и цената му - според от качеството, стартира от 100 евро и е стигала до 6 000 евро ", сподели Димитров.

 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР