Сезонът за Берое завърши и тимът отново се завърна на

...
Сезонът за Берое завърши и тимът отново се завърна на
Коментари Харесай

Томаш: Берое трябва да има момчета със силни характери

Сезонът за Берое приключи и отборът още веднъж се завърна на челните позиции в шампионата, завършвайки на 4-о място в крайното класиране. Кампания 2017/2018 бе дебютна за наставника Александър Томаш, който показа своята равносметка за годината, мнението си за представянето на отбора, селекцията и подготовката за новия сезон в специфичното изявление за клубния уебсайт:

– Г-н Томаш, да стартираме с вашата оценка за сезона. Веднага след последния дуел вие споделихте някои неща, само че няколко дни по-късно какво е мнението Ви? Успешен ли бе сезонът за Берое?

– Винаги след мач е хубаво да премълчаваш повече неща, с цел да не кажеш нещо, което не би трябвало. След като преспахме два дни считам, че това бе един много вманиачен сезон. Не започнахме доста безапелационно, по-късно успяхме да намерим себе си. Спортно-технически се получиха много хубави неща на терена. Успяхме да изградим един боеспособен тим, който в действителност можеше да направи доста хубави неща през годината, само че сега, в който излязохме на трета позиция ние загубихме самочувствие, убеденост. Това се дължи на доста неща. На доста фактори. Изпуснахме самодейността в нас самите и изпуснахме третото място. Като цяло обаче мисля, че имаше едно много положително показване на „ Берое “ през по-голямата част от шампионата. С изключение на 3-4 мача, в които в действителност разочаровахме. Като цяло поддържахме положително равнище. Особено при започване на шампионата. изключително когато търсихме учредената си цел – да влезем в първата шестица. Направихме го по безапелационен метод. Добра игра. Мога да дам добра оцека на сезона.

– Кое бе главната характерност на тима през сезона? Най-вече като образ и метод на игра.

– Това, което аз и екипа бяхме замислили – да играем футбол с владеене на топката, необятно по терена, да си подаваме, да вършим флангови офанзиви, да приключваме – го направихме. В хода на шампионата успяхме да съберем положителни момчета, да изградим добър колектив. В над 75% от мачовете бяхме преобладаващ тим – който има топката, който нападна, който желае да се надиграва. Даже и с така наречен грандове. Сложихме една добра основа.

– Съжалявате ли за нещо през тази една година, в която сте отпред на отбора?

– Не, всеки един ден. Човек не би трябвало да съжалява за нищо. Всички решения сме взели аз и екипа. Всеки един ден сме били и продължаваме да бъдем отдадени за идеята на Берое. Работим от заран до вечер. Правим го с готовност и обич. Щастливи сме. Има и негативи естествено и би трябвало да им обърнем внимание. Да си извлечем нужните поучения и да се развиваме.

– Кога бе най-трудно на Вас и играчите през сезона? Имаше ли основен миг в представянето?

– Нормално да имаме тежки обстановки и моменти. Не бяха един и два, само че за мен персонално като човек най-трудно ми бе след мача с „ Лудогорец “. Исках земята да се отвори и да потъна. Но тези неща, които не ни убиват ни вършат по-силни. Това са уроци, които би трябвало да преминем през тях. Ако беше елементарно нямаше да сме ние.

– Вече е ясно, че през идващия сезон още веднъж ще бъдете отпред на Берое. Как виждате развиването на тима?

– Аз имам контракт с Берое и си го извършвам. За развиването остава това, което споделих и предишното лято. Искам публиката да се върне на стадиона. Да напълним стадиона. Публиката да идва и да се радва на един тим, който играе футбол. Създава положения, който не се тормози против никой да излезе и да се надиграва. Знам, че би трябвало време, би трябвало футболисти и доста неща, само че когато си предан и работиш и пбликата пристигна – ще бъда същински благополучен.

– Вие се опитахте да измененията стила на игра. Смятате ли, че успяхте?

– До огромна степен да. Знам, че е доста мъчно. Винаги е по-лесно да научиш един тим да играе във фаза отбрана. Или не е толкоз елементарно, само че въпреки всичко по-лесно. Да, само че тук идва и въпросът – всяка една страна има и Министерство на защитата, само че няма Министерство на атаката… Мисля, че пътят, който аз съм избрал и този, в който се развива футбола – това е пътят, който кара публиката да идва, почитателите да обичат футбола. Затова той е една магия и една пристрастеност за почитателите. По този метод разбирам фубола. Естествено, имам доста, доста неточности, които би трябвало да почиствам, само че няма да се трансформирам. Ще не отстъпвам себе си и считам, че съм на прав път.

– Да поговорим и за селекцията. Това вълнува доста почитатели. Не се колебая, че имате набелязани играчи, само че бихте ли разкрил освен това? Има ли сигурни нови попълнения? Няколко думи за напускащите…

– Вчера се срещнахме за последно с тима. Освободихме 6 индивида или най-малко се разбрахме с тях. Винаги е мъчно в такива обстановки, само че по-добре да си кажем нещата в очите. Може да сме сбъркали и ние, само че в последна сметка оценката е наша и крайното решение също. Ще желаеме да притеглим нови футболисти, естествено. Имаме предварителни контракти, които не сме обявили, с някои сме се разбрали, само че изчакваме точния миг, а той не е в този момент. Сега би трябвало всеки да отдъхне, да се концентрира, да си направи разбор и самокритика. Да реши къде е сбъркал и когато се съберем на 11 юни желая да видя у всеки пламък, упоритост, предпочитание за насърчаване у безусловно всички. Да се доразвием и бъдем по-силни. С нужните взаимни отстъпки, само че с по-голяма упоритост и по-голяма увереност.

– Какво е нужно за повишение качеството на тима съгласно Вас? Повече нови играчи или единствено няколко, само че класни състезатели?

– От всичко по-малко. Балансът е значим доста. Най-трудното нещо е да правиш селекция. Ние, както и предишното лято, ще подходим деликатно. Ще контактуваме персонално с всеки един състезател, който желаеме да притеглим. Нас не ни интересуват единствено футболните им качества, а и човешките достолепия, с цел да може да доразвием себе си освен спортно-технически, само че и като темперамент. Имахме доста мачове, в които проявихме темперамент – повеждаха ни, само че ние обръщахме. Имаше обаче и доста срещи, когато като ни поведат и ние се огъвахме. За да стане това ние би трябвало имаме момчета със мощни характери, остри камъни, само че когато става дума за нашата съблекалня да бъдат заоблени. Когато става дума за съперника, за всеки който желае да накърни нашата чест и достолепие да бъдат остри. Това ще търсим. Надявам се да успеем.

– В тази връзка да се върнем малко обратно. Смятате ли, че до някаква степен късата аварийна пейка и първите мачове на тима през сезона се оказаха решаващи за топ3, тъй като Берое имаше тази опция?

– Сега е тъкмо времето за разбори. Но нещата са доста, те се натрупват. В началото тръгнахме нерешително. Ние имаме 11 равни мача. В момента, в който преценихме, че шстицата е близо, подходихме в подготовката по друг метод, с цел да влезем в спортна форма по-рано. Да можем да си подсигуряваме влизането. Това обаче докара до съмнения в спортната форма, което е най-трудно – да се поддържа. Трябва ти равностойна пейка и положителни ротации. Нашите треньорски неточности, персонално моите и когато навържем всичко – се получи тъкмо това – имахме късмет за 3 място, само че се видя, че не сме подготвени още. Много е сложен процесът на създаване. На метод на игра, жанр. Да поддържаш това е сложна задача. Имахме мачове, в които в действителност се представихме доста добре, само че имахме мачове, в които бяхме доста под равнището си. Точно това ще желаеме в идващия сезон. да минимализираме това. Да няма огромна разлика в представянето. Нужни са ни класни футболисти, които да ротираме и всеки да е удовлетворен. Това също е комплицирано. Надявам се, че ще вземем точните решения в точните моменти.

– Не за пръв път казвате класни играчи, само че през последните години Берое притегля най-вече свободни сътрудници. Смятате ли, че по този начин е по-трудно основаването на класен тим и подобен, който да нападна челните места?

– Не съм тук да разясня политиката на клуба. Това, което съм се схванал с управлението, те извършват на 100%. Политиката се задава от притежателите. Мисля, че Берое е едно от дребното места, където всеки един, който разботи в клуба се усеща оценен, само че всеки би трябвало да дава още повече от себе си, да желае клубът да се развива повече. Не би трябвало да се чака единствено на притежателите. Това е политиката на клуба и ние би трябвало да се съобразяваме. Ние би трябвало да желаеме и можем да доразвием всичко още повече. Абсолютно всички можем повече.

– Желана дестинация ли е Берое за играчите?

– Мисля, че да. С изключение на това, че всички, които са отвън Берое чакат план, който да надвишава действителността. Това малко ме озадачава, само че всеки има глава на раменете, с цел да взима точните решения. С метод на работа мисля, че е мечтана дестинация за много футболисти, само че не са в зенита на своята кариера. Има плюсове и минуси.

– Какъв е проектът за подготовка?

– Събираме се на 11 юни. Първите три дни ще бъдат направени медицински проучвания. След това ще бъдем тук в Стара Загора една седмица и ще упражняваме на нашата база. На 18 юни отпътуваме за Банско, където ще бъдем на 14-дневен лагер. Но доста зависи какви контроли ще създадем, с какви тимове. Има неща, които би трябвало да се доуточнят.

– Какви са финалните Ви думи и към кого желаете да се обърнете?

– Искам да се обърна към почитателите. Да им благодаря за цялата година, в която бяхме дружно. Аз, екипа и всички от клуба живеем с концепцията, живеем с това „ Берое’ да бъде по-добър тим. Искам да видя стадиона цялостен. Тогава значи, че ние на подготвителния терен и на формалния терен си вършим работата както би трябвало.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР