Сезонът в мотокроса не може да завърши без емблематичното GP

...
Сезонът в мотокроса не може да завърши без емблематичното GP
Коментари Харесай

Уикендът ще види уникален мотокрос в Бобошево

Сезонът в мотокроса не може да приключи без емблематичното GP в Бобошево, което тази година ще означи 63-тото си издание, проведено от бобошевци със съдействието на БФ Мотоциклетизъм. Традиционният мотокрос в Бобошево е особено съревнование, което с изключение на, че съответствува в митологията на аленото вино в района, от спортна позиция е едно мъчно и забавно съревнование. Трудно е заради обстоятелството, че почвата в района е характерна – червени каменисти пясъци които след няколко манша или тренировки стартират съществено да се изравят, което естествено ги прави комплицирани за превъзмогване или най-малкото – избиране на вярната спортна линия. Интересно, тъй като в това съревнование вземат участие доста същински почитатели на мотокросa – професионални състезатели и не-малко фенове, пристигнали да се преборят за заветната трофейна стомна раздавана на спечелилите в подножието на „ аления баир”. Самият „ Червен баир”, един от характерните детайли по трасето, сигурно се е слегнал и ерозирал по отношение на величието си от GP Бобошево 1987-ма да вземем за пример, само че продължава да е там и да носи славата на бобошевската мотокрос история.

Състезанието в Бобошево е забавно и заради една друга причина, а тя е че мнозина от състезателите в младши класовете тестват в спортни условия мотоциклетите с които ще се състезават през идващия сезон, в нова, по-голяма кубатура. Такъв е естествено казусът с първенеца за 2019-та в клас МХ65 – Мирослав Димитров (Марица Рейсинг Тийм), който към този момент е клас МХ85 с мотоциклет Ямаха и след отличното си показване предходната седмица в Благоевград, чакаме едно в действителност положително съревнование за него в огромния клас. Въпреки неговото неявяване от групата, при 65 кубиковите, Венцислав Тошев (Мотоспорт Варна, КТМ) и Дани Цанков (М6 Ямаха Рейсинг Тийм, Ямаха) не стопират да събират аплодисменти напоследък, а в Бобошево, обичайно публиката е многочислена и на равнище. Виктор Бориславов (Мотоспорт Варна, КТМ) ще означи тази седмица заключителен старт с дребния мотоциклет 85сс, само че е допустимо, макар че към момента няма задоволително тренировки с 125сс машината която го чака за идващия сезон, да се появи и в клас МХ2. Шампионът за 2019 в класа на „ малко по-малките” МХ85, Християн Георгиев, се надяваме да е оправил техническите проблеми по мотоциклета си и да се включи в борбата за Бобошево която ни чака тази неделя.

В огромната кубатура на клас МХ2, този път ще следим различен жанр борба, в която първенеца за сезона Майкъл Иванов няма да вземе присъединяване, което сигурно ще отвори нови простори за място подиума пред други състезатели. Един от тях е Алекс Димитров (Мотоспорт Варна, КТМ), който стартира своята спортна точно в Бобошево и в последните 10 години не е пропущал издание на това неповторимо съревнование. Жулиан Георгиев (Киппен МХ Рейсинг, Кавазаки) е различен топ водач който чакаме да нападна успеха тази седмица, само че в компанията на Виктор Нейчев (Еърмакс Рейсинг, Ямаха) и съвсем локалния водач от Симитли – Димитър Грозданов (МХ Тийм, КТМ), това несъмнено няма да е елементарно. Все още не е доказано присъединяване на тайния италиански водач, който през 2018-та година изненада всички със своето чудесно показване в Бобошево, само че там имената на някой от водачите в стартовите описи са обичайно забулени в тайнственост.

Стига ме и до клас МХ1, където още веднъж ще забележим една битка сред водача от Дупница – Любомир Васев (НСА Моторспорт, Ямаха) и сътрудника му по „ марка мотоциклет” Стефан Нейчев (Еърмакс Рейсинг). Към нея чакаме да се причисли и троянчанинът Калоян Илиев (МСК Севлиево, КТМ), както и нормалните обвинени в клас МХ1 от южната ни съседка Гърция. Класовете МХ1 и МХ2 ще карат дружно с разграничено класиране като това ще даде късмет на мотокрос познавачите от района да видят на едно най-хубавите мотокросисти в огромните класове, почели 63-тото издание на надпреварата.

Озоваваме се и в клас МХ, където този път възрастта няма да има значение (без настрана класиране за МХ и МХ40) и всички фенове, експерти, полу-професионалисти и ветерани ще се наредят на най-старата преграда в българския мотокрос за своите спортни маншове. Обичайно за това съревнование, след квалификациите ще има разделяне на топ 20 и „ всички останали”, като всеки от клас МХ ще има опция да се разпише като участник стартирал в 63-тия обичаен мотокрос в Бобошево. Имената на водачите в този клас са доста, само че измежду тях би трябвало да се означи да вземем за пример мотокросист трето потомство от Перник – Мартин Тодоров (М6 Ямаха Рейсинг Тийм, Ямаха), острието на тракийската равнина – Атанас Петров (АИТ Рейсинг Тийм, КТМ), съотборника му Янко Зоков (Кавазаки), младият софийски деец Александър Ленев (Джей Ар Си Моторспорт, КТМ), високопланинския Николай Мутафчиев (Панчо Рейсинг Тийм, Кавазаки) и най-вероятно един от същинските ветерани Николай Ангелов (4х4 Адвенчър, Ямаха). Очертава се един в действителност забавен клас МХ, само че в последна сметка малко на брой ще съумеят да вдигнат пет-литровия специфичен трофей в неделя следобяд.

На днешната среща с медиите в Пресклуб България, участва живата легенда на бобошевския мотокрос Павел Наков – Пако, който е на 88 години и участник в първото съревнование през 1956 година. Той се върна обратно в спомените си, като показа, че в първите издания карането е било за развлечение, само че е събирило доста запалянковци, които са идвали с мотори от цялата страна. Традицията оттогава, а точно, да се подарява по стомна с вино на всеки играч продължава и до през днешния ден. Дошлият за конференцията кмет на Бобошево Крум Маринов беше безапелационен, че обичайния мотокрос ще продължи през годините, трасето сега е чудесно квалифицирано, а домашното вино направено за 63-тото издание към този момент чака състезателите, които ще го получат на награждаването в неделния ден. Председателят на Гран При България Румен Петков поздрави домакините с организацията на идното съревнование и пожела триумф на всички участници в обичайния мотокрос- Бобошево 2019-та.

Програмата за уикенда не изневерява на традицията и включва по две тренировки в съботния ден, подготовка и по два манша в неделя, като формалното разкриване на надпреварата е в 10:15.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР