Сезонът на отпуските подканя пътешествениците да полетят и към по-делечни

...
Сезонът на отпуските подканя пътешествениците да полетят и към по-делечни
Коментари Харесай

Най-високата точка на Португалия е връх Пику на Азорските острови

Сезонът на отпуските подканя пътешествениците да полетят и към по-делечни земи. Не всички места в Европа са налични, само че има и кътчета, които подканят да ги посетиш... да вземем за пример, Азорските острови (на португалски: Região Autónoma dos Açores) .

А има и мотив за това. На днешния ден през 1976 година е оповестена независимостта на тази група от девет вулканични острова и доста рифове в Атлантичесикя океан. Всички те принадлежат на Португалия и съставляват неин самостоятелен район, който има и лично районно държавно управление.

Името на островите евентуално произлиза от остарялата португалска дума „ azures “, означаваща лазур, искрящо синьо. Според друга версия името им идва от „ аçor “ – ястреб (счита се, че арабите ги посочили Ястребови острови). Според легендата моряците следвали ястребите, които летели към своите гнезда и по този начин им указали пътя към крайбрежията. Но не е открито островите да са били населявани от тези птици.

Островите са ситуирани на 1500 км западно от Португалия и на към 3900 км от източния бряг на Северна Америка. Състоят се от Сан Мигел (770 кв. км), Терсейра (578 кв. км), Пику (455 кв. км), Фаял (165 кв. км) и други. и голям брой рифове с обща повърхност 2333 квадратни километра.

Главните градове са Понта Делгада на остров Сан Мигел и Ангра ду Ероижму на остров Терсейра.

Островите имат вулканичен генезис. Изградени са от базалти и гранити. Имат планински релеф. Най-висок връх е Пику (2351 м), явяващ се най-високата точка на цяла Португалия. Има чести трусове. Бреговете са най-вече стръмни, тук-там отвесни. Има разнородни проявления на актуален вулканизъм (особено в региона на калдерата Фурнаш на остров Сан Мигел) и изобилие от термални минерални извори.

Климатът на Азорските острови, заради тяхното разположение в Атлантическия океан, е дъждовен и мокър. Архипелагът има океански субтропичен климат с дребна годишна температурна амплитуда. Дневните оптимални температури нормално са сред 15 °C и 25 °C. Годишната сума на преваляванията се усилва от изток на запад и варира от 700 до 1600 мм приблизително, като доближават 6300 мм на връх Пику. Растителността е показана от вечнозелени гори и шубраци и голям брой подивели интродуцирани растения.

Главен икономически бранш на архипелага е селското стопанство с развито зарзаватчийство – банани, кайсии, ананаси, грозде, цитрусови, и градинарство – в това число зеленчуци за износ. Развито е винарството. Азорските острови са значима база за морските и въздушни трансатлантически линии сред Европа и Африка от една страна и Америка от друга.

Тук има и военноморска база.
 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР