Сезонът на отчетите в САЩ за второто тримесечие настъпва в

Сезонът на отчетите в САЩ за второто тримесечие настъпва в ...

Силният долар изяжда печалбите на американските компании?.


Сезонът на отчетите в САЩ за второто тримесечие настъпва в пълна степен тази седмица, но вече се очерта една тенденция сред компаниите, които оповестиха резултатите си досега - силният долар изяжда печалбите им, пише Юн Ли за CNBC.

От 5-те процента от компаниите от индекса S&P 500, които са публикували отчети, повече от половината посочват силния долар като пречка за техния бизнес през второто тримесечие, според компанията FactSet, която е анализирала факторите, повлияли на печалбите на фирмите.

Доларовият индекс започна да се покачва в средата на 2018 г. и оттогава не е спирал да расте. Силният долар обикновено е лоша новина за компаниите с големи продажби в чужбина, тъй като прави износа им по-малко привлекателен. Това е в допълнение към негативните последици от търговската война между САЩ и Китай, която доведе до по-високи мита.

Още по тематаОбезпокоителен брой компании в САЩ са напът да разочароват Уолстрийт
Инвеститорите вече се подготвят за брутален сезон на отчетите, след като 77% от компаниите, оповестяващи предварителни прогнози, заявиха, че техните печалби ще бъдат по-лоши от очакванията на Wall Street. Общата печалба за второто тримесечие на компаниите от индекса S&P 500 се очаква да спадне с 3% на годишна база, според FactSet.

„Исторически погледнато, ревизиите в посока надолу са норма, когато доларът поскъпва на годишна база”, коментира Лори Калвасина, ръководител стратегии за американски акции в RBC. „Смятаме, че е възможно очакванията за печалбите да достигнат дъно през юли/август, но не мисля, че вече сме там и че предстоят повече ревизии надолу".

Миналата седмица Levi Strauss, един от най-големите производители на дънки в света, отчете по-добра от очакваното печалба през второто тримесечие. Станалото наскоро публично дружество обаче отдаде спада в печалбата и маржа на по-силния щатски долар.

Производителят на потребителски продукти и уреди Helen of Troy също усети натиска. Компанията обяви миналата седмица, че ръстът в онлайн продажбите й е компенсиран от по-слаби международни продажби и „неблагоприятното валутно въздействие в размер на около 2,5 милиона долара“.

„Средните валутни курсове като цяло са неблагоприятни в сравнение със същия период на миналата година, което негативно се отрази на нетните продажби и брутната печалба", посочва Брайън Грас, главен финансов директор на компанията.

Източник: investor.bg