Сезонът на мъглите е най-опасен за хората с хронични заболявания

...
Сезонът на мъглите е най-опасен за хората с хронични заболявания
Коментари Харесай

За кого е най-опасен сезонът на мъглите?

Сезонът на мъглите е най-опасен за хората с хронични болести и пушачите. Това заяви за Радио „ Фокус “ доктор Васил Каменов, общопрактикуващ доктор.
Високата централизация на влага във въздуха води до обостряне на пристъпите при хора с астма и хронична обструктивна белодробна болест. Засегнати са също и пушачите, възрастните хора и децата, добави лекарят. Мъглата е изключително рискова в обитаемоте места със нечист въздух. Заради мъглата се покачва концентрацията на нездравословните субстанции, които се вдишват. Това може да докара до зной и дразнеща кашлица.
Затова лекарят предлага, при гъста мъгла, да не се излиза дълготрайно време на открито. Като защитна мярка може да се употребява компактно завит към устата и носа шал. Това е самобитен филтър, който пречи на замърсителите да попадат в белите дробове, а също и стопля въздуха, което облекчава дишането.
Д-р Каменов поучава през сезона на мъглите да се употребяват повече плодове и зеленчуци поради антиоксидантните им свойства.
" Добре е да се откажат и цигарите, тъй като те повреждат защитната функционалност на белите дробове и водят до тежки дегенеративни промени ", добави д- р Каменов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР