Сезонът на грипа и настинките е. По този повод разговаря

...
Сезонът на грипа и настинките е. По този повод разговаря
Коментари Харесай

Д-р Таня Перчемлиева: Самолечението е най-лошият вариант за грипа

Сезонът на грипа и настинките е. По този мотив беседва с доктор Таня Перчемлиева - шеф на Дирекция " Надзор на заразните заболявания " в Регионална здравна ревизия - Стара Загора.

Следят се стойностите на заболяемост. Не чакахме да се доближи оптималната граница, а я обявихме под нея. Когато предвиждаме, че случаите на грип са доста и стойностите се подвигат с доста високи темпове, разгласяваме грипна зараза. Вземаме ограничаващи ограничения в извънболничната помощ - стопират се детските и женските съвещания, както и профилактичните прегледи. В болничните лечебни заведения се стопират свижданията и се предлага прецизиране на плановите интервенции. Обявихме и грипна почивка от няколко дни. Целта е да не се надвиши горната граница на грипа. Обявихме зараза, тъй като чакахме че през идната седмица да се усилят случаите на остри респираторни болести (ОРЗ) и преценихме, че би трябвало да се спрат и учениците от учебно заведение. За да може още повече да се ограничи самият взрив. Ако не бяхме го създали тъкмо тогава, можехме да чакаме още по-голям напредък на ОРЗ. Сега към този момент следим равномерен спад, което приказва, че пикът в област Стара Загора е минал и като при всяка грипна зараза върви надолу.

Виждам, че има суматоха измежду популацията, неодобрение, че не се удължава ваканцията. Удължихме я с два дни, като видяхме, че заболяемостта е висока. Прогнозите към този момент сочат, че тя спада и няма нужда да удължаваме ваканцията още веднъж. Заболяването няма да спре на момента, ще продължи през целия сезон до март. Но оттук-нататък е значимо да има добър филтър в детските заведения, в учебните заведения да не се позволяват заболели деца и учители, които да заразяват другите. Важно е болните да си останат у дома и да не вървят на работа. Не би трябвало да се върви на обществени места, да се вършат всеобщи мероприятия, тъй като на такива места болните могат да заразят останалите. Грипът е капкова зараза, която доста бързо се популяризира.

Вирусните инфекции стартират по един и същи метод. Различни са продължителността и методът им на протичане. Обикновените и ентеровирусните инфекции протичат най-вече за 5 дни според какъв е вирусът е и какви ограничения за лекуване се вземат.
При грипа има висока температура - над 38 градуса, кашлица, хрема като вода, която безусловно се излива от носа, главоболие, болки в мускулите, мощна изнемощялост. Когато е инфектиран с грипна зараза, човек мъчно може да работи и да се движи и нормално си остава в къщи. Но има хора, които без значение от всичко потеглят на работа, което е напълно неправилно. При болки в мускулите, в гърлото, мощно главоболие и доста висока температура, човек би трябвало да посети персоналния си доктор . Или най-малко да му се обади по телефона, с цел да му даде лекарят рекомендации какво да прави. Най-важно е да му се даде антивирусен препарат. Ако това се направи в първите три дни, симптоматиката отминава доста бързо и човек оздравява за 5 - 6 дни. Ако се пропусне или се направи самолечение със симптоматични средства за температура (които се популяризират най-много), в случай че не е ваксиниран срещу грип, тогава затрудненията могат да бъдат доста тежки. Самата грипна зараза ще мине според от имунитета на индивида, само че не за 4 - 5 дни, а за 10 - 15. При остатъчни феномени като хрема, доста дълга влажна кашлица, е допустимо вирусната зараза да е минала в бактериална . Тогава би трябвало да се намерения и за антибиотик, с цел да спрат признаците.

Имунната система е друга при другите хора. Зависи дали са здрави, с хронични болести, бременни. Затова всеки би трябвало да се съветва с лекаря си дали да приема или не имуностимуланти . Могат да се одобряват и по време на лекуване, тъй като оказват помощ за по-бързо излекуване. При тежки инфекции сътрудниците назначават имуностимуланти, витамини, които укрепват организма да се бори с инфекцията. Има и препарати, които се одобряват преди началото на грипния сезон, с цел да се приготви организма да реагира на вирусни и бактериални инфекции, само че те също би трябвало да се назначават от доктор.
Най-сигурната профилактика е противогрипната ваксина . Световната здравна организация годишно прави предвиждания за предстоящите грипни вируси, които ще циркулират по земното кълбо. Фирмите, които създават ваксини, включват тези варианти. Важно е хората да се ваксинират, тъй като по този начин имунната система основава имунитет към избран вариант. Във имунизациите те наложително са от група А и група В. Организмът се приготвя за дадени варианти от тези групи, само че сътвори ли се имунитет, организмът реагира и на другите варианти. Може да се разболее, само че няма да стигне до затруднения и до интензивните отделения. Усложненията са пневмонии, отити, ларингити, бронхити. Всяка година има случаи на затруднения. Ако болестта протече мълниесно, доста постоянно хората се самолекуват и, едвам когато доста се влошат или получат белодробна непълнота, отиват при персоналния доктор, който ги хоспитализира.
Самолечението е най-лошият вид за грипа . Имат ли недоволства, би трябвало да отидат на доктор . Защото без рецепта в аптеките не дават антибиотични и антивирусни препарати. Без рецепта се дават единствено такива от групата на парацетамолите. Но те са симптоматични средства и не лекуват самия вирус. Някои хора може да се излекуват, само че за 15 - 20 дни, а други да попаднат в болница.

Маската е защитно средство, което не дава опция вирусът, който се намира в околната среда, да попадне в дихателните пътища на здравия човек. Няма значение кой ще е с маска - болен или здрав. Тя е ефикасна безусловно 2 часа . Като дишаме, тя се овлажнява, напоява, и бариерата на маската се принизява към 0, в случай че не се сменя на всеки два часа. Има резултат от нея, по тази причина предлагаме да се върви с маска в лечебните заведения. Или в случай че болният остане в къщи, с цел да не болести останалите.

По-скоро можем да приказваме за некалени деца. Има ли вирус, в действителност е значимо детето да е предпазено. Важно е доколко имунната система е подсилена в този интервал. Но околната температура не въздейства на вирусната зараза. Тя зависи от контактите, какъв брой постоянно се проветрява помещението. Въпросът е като попадне вирусът в организма на детето или възрастния, по какъв начин ще се бори с вирусната зараза. Имунизираните отново ще се лекуват, само че инфекцията ще протече по-лесно и бързо. Но има родители, които споделят, че антибиотични и други препарати са доста нездравословни за децата и ги лекуват единствено с чайове. Държат ги по този начин 10 дни, след което децата подвигат доста висока температура, стават затруднения след инфекцията и едвам тогава се обръщат към лекарите, които се мъчат по най-различни способи да спасят детето от тежките затруднения.

Здравната просвета на хората е значима освен за грипа, а и за други болести. Има доста начетени хора във връзка с здравето. Но има и хора които, тъкмо когато би трябвало да се подхващат съществени ограничения, считат, че тези ограничения са ненужни и ги подценяват. Има доста информация в интернет, само че постоянно споделям, че тази информация не е потвърдена. Всеки може да напише рекомендации, само че не знам дали е експерт и дали е същият, за който се показва. Като отиваш при доктор, би трябвало да му имаш доверие, а не да четеш от интернет и да се самолекуваш. Това не е рецепта да сготвиш ястие, а човешки организъм. Говорим за здравето на индивида и всеки би трябвало да се отнася доста отговорно към здравето си и да има вяра на действителни лекари и на действителни източници.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР